PROSINAC U GRADU U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica posjetitelji učili o neurofeedbacku

U sklopu ovogodišnjeg programa Prosinac u gradu, jučer (ponedjeljak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano predavanje „Neurofeedback – zabavan mentalni trening za djecu“ u organizaciji Udruge za Down sindrom VPŽ.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Višnja Romaj te predsjednica Udruge za Down sindrom VPŽ Sandra Matošina Borbaš su, nakon uvodnih riječi te pozdravljanja okupljenih, riječ predale samoj predavačici, mag. psyh. Josipi Bosak.

1

Kroz prezentaciju, J. Bosak je okupljene provela kroz najčešća stanja i poremećaje s kojima se susreće kod djece te objasnila što to zapravo i je neurofeedback te čemu služi. Neurofeeback trening, odnosno neinvazivna metoda s kojom se postepeno utječe na poboljšanje funkcije mozga, trening je u trajanju između 30 i 45 minuta kojim se preko elektroda na neurofeedback uređaju detektiraju moždani valovi koji se u realnom vremenu očitavaju i obrađuju na računalu. Povratna informacija se predstavlja putem promjene u zvuku i slici na videozapisu, to jest simulaciji koja nalikuje igrici. Na taj način se počinju proizvoditi željeni moždani valovi, a potiskuju neželjeni. Zainteresirani su nakon predavanja i sami mogli doživjeti ovu zanimljivu metodu. (www.icv.hr, ea)

Skip to content