Proračun za 2019. težak je 286 milijuna kuna – većina odlazi na projekte i komunalnu infrastrukturu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Vijećnici Grada Virovitice prošlog prošlog je tjedna usvojen prijedlog Proračuna za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu. Virovitica će tako u sljedećoj godini raspolagati s najvećim proračunom do sada, bit će težak 286.175.000 kuna. Na što se sve odnosi i koje promjene podrazumijeva u odnosu na ovu godinu, rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Sinišu Palma.

1. Koje su najveće promjene u novom Proračunu u odnosu na Proračun za 2018. godinu?

Proračun za 2019. godinu, „težak“ 286.175.000 kuna najveći je u povijesti Grada Virovitice, što znači da nastavljamo s investicijskim ciklusom jer najveći dio sredstava otpada upravo na gradske projekte sufinancirane iz fondova Europske unije i iz Državnog proračuna.
U odnosu na ovu godinu, znatno veća sredstva predviđena su za gradnju građevina komunalne infrastrukture. Riječ je o ukupnom iznosu od 87.467.000.00 kuna, a ulaganja u odnosu na prošlu godinu povećavaju se za više od 40 milijuna kuna.

Između ostalog, u planu je gradnja nerazvrstanih cesta u zoni Antunovac, spojne ceste Gajeve i Vinkovačke ulice, izgradnja novog sportsko-rekreacijskog centra unutar kojega bi se smjestili bazeni i gdje ćemo osigurati dodatne sadržaje za rekreativce kao što su sportska igrališta i objekti, razne rekreacijske površine, klizališta te otkrivena i natkrivena teniska igrališta.

Nadalje, što se tiče komunalne infrastrukture, predviđena je rekonstrukcija javne rasvjete koja se planira energetski poboljšati na cijelom području grada, izgradnja novih parkirališta u Gajevoj ulici te pokraj hale Viroexpo, uređenje prometne zone oko Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić, željezničko-cestovni prijelazi u Taborištu, dječja igrališta i drvoredi, izgradnja ceste na području Virovitičkih jezera, kružni tok u Milanovcu, asfaltne presvlake u najlošijim ulicama u gradu…

Uz sve navedeno, Grad će krenuti u izradu projektne dokumentacije za javnu rasvjetu u Bilogorskoj ulici do obilaznice, za novu mrtvačnicu na Gradskom groblju te za Autobusni kolodvor.

2. Osim u komunalna ulaganja, Proračun uključuje i ulaganja u školstvo i obrazovanje. Što će se sve financirati tim ulaganjima?

I ove ćemo godine značajna sredstva izdvojiti za predškolski odgoj i osnovnoškolsko obrazovanje. Uz cjelodnevni boravak u vrtiću, od početka sljedeće godine u planu je i cjelodnevni boravak u školama čiji je osnivač Grad. Nastavljamo i s osiguravanjem udžbenika učenicima.


Što se tiče ulaganja u visoko školstvo, za stipendije smo osigurali oko 300.000 kuna, a kao i svake godine, za rad Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici izdvajamo 100.000 kuna. Riječ je o tzv. „Virovitičkom modelu“, a cilj je mladima omogućiti jeftinije studiranje u vlastitoj sredini.

3. Spomenuli ste da je ovaj Proračun vezan za projekte te da su oni najveći razlog njegova povećanja. Koji će projekti biti najvažniji u 2019. godini?

Od projekata koji su trenutno u fazi provedbe, najvažniji su izgradnja novog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju te izgradnja trodijelne školske sportske dvorane, obnova Gradskog parka i dvorca Pejačević te energetska obnova zgrada Dječjeg vrtića Cvrčak i Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, za što je u Proračunu predviđeno oko 57 milijuna kuna. Također, u planu su i nove investicije među kojima su već spomenuta izgradnja sportsko-rekreacijskog centra Virovitica u vrijednosti 26, 3 milijuna kuna, povećanje energetske učinkovitosti javne rasvjete vrijedne 14.350.000 kuna te energetske obnove zgrada mjesnih domova, Centra kulture i zgrade Sportske zajednice u ukupnoj vrijednosti od oko 16.330.000 kn. Naravno, tu su i ostali projekti gradnje komunalne infrastrukture predviđeni Programom gradnje za 2019. godinu, a čija je ukupna vrijednost, kao što je već navedeno, 87.467.000.00 kuna.

4. Gospodarstvo je jedno od važnih pitanja koja se tiču Proračuna. Kako grad pomaže poduzetnicima i investitorima?

Izmjenama i dopunama Programa poticaja i olakšica razvoja gospodarstva Virovitice, koje je Gradsko vijeće usvojilo krajem prošle godine, omogućili smo još veće olakšice gospodarstvenicima, ugostiteljima, investitorima u turizmu, kao i mladim obiteljima. Cilj je privlačenje novih investicija te olakšavanje poslovanja postojećim poduzetnicima i ugostiteljima.

Povoljni uvjeti za ulazak u gospodarske zone kupnjom građevinskog zemljišta po povlaštenim cijenama, mogućnost oslobađanja plaćanja komunalnog doprinosa, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa za zapošljavanje više od 50 osoba u proizvodnoj djelatnosti, plaćanje komunalnog doprinosa po povlaštenim cijenama i obročno plaćanje, oslobađanje plaćanja komunalne naknade za one koji pokreću tvrtku u prvoj godini poslovanja 100 % te u drugoj godini 50 % u skladu s posebnim kriterijima, samo su neke od olakšica Programa. Jedna od novosti koju su Izmjene i dopune donijele je ta da su od početka ove godine u Program poticaja i olakšica uključene sve tvrtke registrirane na području grada, a ne više nužno samo one u poduzetničkim zonama. Dakle, radi se o kompletnom gospodarstvu grada.

5. U posljednjih godinu dana Virovitica je, kao i drugi gradovi, suočena s velikim deficitom radne snage koja je neophodna za provođenje projekata, ali i u privatnom sektoru. Ima li Grad rješenje za taj problem?

S obzirom na to da smo suočenim s deficitom radne snage u pojedinim sektorima, određenim mjerama nastojimo smanjiti neusklađenost ponude i potražnje na tržištu rada, a cilj je pomoći našim gospodarstvenicima te ujedno pomoći mladima u pronalasku zaposlenja. Osim mjera koje provodi HZZ, Grad u svojem Programu olakšica i poticaja razvoja gospodarstva nudi financiranje prekvalifikacije radnika u dobi do 45 godina osobama koje imaju volju promijeniti stečena znanja i vještine te se za potrebe poznatog poslodavca prekvalificirati za nove poslove.

Naposljetku, kako bi se pomoglo mladim obiteljima, naš Program predviđa i olakšice pri kupnji zemljišta za izgradnju prve nekretnine mlađima od 45 godina. Stopa olakšice za kupnju zemljišta i komunalne doprinose za izgradnju nekretnine za mlade obitelji iznosi od 20 % za obitelji bez djece do 100 % za obitelji s troje ili više djece.

Skip to content