Promocija Monografije “Oto Horvat” i izložba Otove ostavštine

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Društvo strojara “Oto Horvat” Virovitica i Državni arhiv u Virovitici pozivaju vas na promociju Monografije “Oto Horvat” i izložbu Otove ostavštine koja će se održati u Gradskom muzeju Virovitica u subotu 16.4. u 18 sati.

Oto Horvat, diplomirani inženjer strojarstva, promicatelj tehničke kulture, autor stručnih knjiga, inovator, rođen je u Virovitici, 6. ožujka 1909. Bio je osmo dijete Marije (r. Ciprijanović) i Franje Horvata, čizmara. Nakon završene osnovne škole pohađao je gimnaziju u Virovitici i Osijeku, a na Tehničkom fakultetu u Zagrebu diplomirao 1932. godine, te stekao zvanje inženjera strojarstva. Dao je veliki doprinos unaprjeđenju strojogradnje. Pisao je stručne knjige, jer je uočio pomanjkanje tehničke literature na hrvatskom jeziku. Radio je cijeli život u privredi osnivajući i unaprjeđujući industrijska postrojenja, između ostaloga radio je i na razvoju tehnologije opekarske industrije. Sedamdesetih godina 20. stoljeća radio je na obnovi ciglane Valent Gazdek (Opeco) u Virovitici.

Oto Horvat bio je izvanredan stručnjak na svom području, velike radne energije, čovjek široke naobrazbe, govorio je šest jezika te dao veliki doprinos unaprjeđenju industrije, a posebno je zaslužan na polju izobrazbe. Upravo iz ovih razloga ulica u Poduzetničkoj zoni III dobila je ime po njemu. Oto Horvat bio je predstavnik tehničke inteligencije, otvoren za novosti i primjenu suvremenih tehnologija, široke kulture i veliki domoljub koji nije, nažalost, dočekao stvaranje slobodne Hrvatske o kojoj je sanjao. Umro je u Zagrebu, 7. prosinca 1978. godine

Skip to content