Projekti vrijedni 50 milijuna kuna: Potpisani ugovori za gradnju “Sirane” i hale Viroexpo-a u Virovitici

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Adrovićem i županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem potpisao je u Belom Manastiru ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za četiri razvojna projekta ukupne vrijednosti 105 milijuna kuna. To su: Ugovor za provedbu projekta „Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici“ u iznosu od 36 milijuna kn, Ugovor za provedbu projekta „Multifunkcionalna građevina za poljoprivredu i gospodarske manifestacije“ u Virovitici u iznosu od 14 milijuna kn, Ugovor za provedbu projekta „Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura“ u Cerni u iznosu od 30 milijuna kn i Ugovor za provedbu projekta “Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“ u Gradištu u iznosu od 25 milijuna kn.

– Kao što smo najavili kroz Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem nastavljamo financirati razvojne projekte i podupirati otvaranje novih nova radna mjesta, rast i razvoj gospodarstva u tim krajevima čime želimo zaustaviti negativan demografski trend koji je prisutan u istočnoj Hrvatskoj – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 31. srpnja 2018. godine ograničeni javni poziv za dostavu prijedloga razvojnih projekata koji će se financirati u okviru provedbe razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, koji se financiraju iz državnog proračuna. Javni poziv je bio otvoren do 31. kolovoza 2018. Zaprimljena su četiri prijedloga razvojnih projekata čija vrijednost nije premašivala ukupni planirani iznos iz Ograničenog javnog poziva.

– Ovim projektima otvorit će se nova radna mjesta i pomoći slavonskim proizvođačima mlijeka – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Za projekte “Sirane” i hale Viroexpo-a zemljište je osigurao Grad Virovitica.

„Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu“ u Virovitici predviđa formiranje potporne znanstveno-istraživačke institucije koja će razvijate nove metode proizvodnje i kvalitetnije proizvode visoke dodane vrijednosti koji bi mogli konkurirati u sektoru mljekarstva. Centar će omogućiti objedinjavanje proizvođača mlijeka, posebno malih i srednjih poduzetnika s područja Virovitičko-podravske županije kao i šireg područja Slavonije, Baranje i Srijema. Centar će proizvođačima mlijeka pružiti mogućnost proizvodnje mliječnih proizvoda u tehničko-tehnološkom proizvodnom pogonu čija će se izgradnja financirati odobrenim bespovratnim sredstvima.

„Multifunkcionalna građevina za poljoprivredu i gospodarske manifestacije u Virovitici – U okviru ovog projekta rekonstruirat će se postojeća građevina, koja je dio kompleksa do sada korištenog u vojne svrhe, s ciljem uspostave multifunkcionalnog zatvorenog i natkrivenog prostora za održavanja raznih poljoprivrednih i gospodarskih te drugih sličnih manifestacija, kako bi se potaknula promocija poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda te drvno-prerađivačke industrije. Posebno je važno održavanje gospodarskog sajma Viroexpo koji je prerastao u jedan od tri najznačajnija gospodarska sajma u Hrvatskoj i postao jedan od najvećih brendova Virovitičko-podravske županije.

Projekt „Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ pokrenut je kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija, a Ministarstvo poljoprivrede sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH te sredstvima iz Državnog proračuna sudjeluje u provedbi tog Projekta. (www.mps.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

IMG 9797 IMG 9813 IMG 9824

Skip to content