Projekti vrijedni 3,5 milijarde kuna – doznajte što Grad Virovitica priprema za programsko razdoblje 2021. – 2027.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin održao je danas sastanak s ravnateljicama razvojnih agencija VIDRA i VTA, Eminom Kovač i Tihanom Harmund, a tema su bili projekti planirani u programskom razdoblju 2021. – 2027.

Sastanku su nazočili i pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović, pročelnik gradskog Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Antonio Dražić te zamjenica ravnateljice Razvojne agencije VIDRA Željka Vuković.

Ovom prilikom gradonačelnik je prezentirao strateške projekte koje Grad, zajedno s Virovitičko-podravskom županijom, priprema za naredni period.

Na početku sastanka govorilo se o projektima koje je Razvojna agencija VIDRA kao regionalni koordinator prijavila na Mehanizam za otpornost i oporavak. Među njima je pet gradskih projekata.

Prijavljena je III. osnovna školu koja bi se trebala graditi na prostoru bivše vojarne i vrijedna je preko 80 milijuna kuna, nova Glazbena škola 23 milijuna kuna, zatim novi Autobusni kolodvor s pristupnim cestama koji je vrijedan oko 25 milijuna kuna, Virovitička jezera i ono najvažnije, sportsko-rekreacijski centar, odnosno izgradnju gradskih bazena. Vrijednost projekta je 39 milijuna kuna i već imamo spremnu građevinsku dozvolu, rekao je gradonačelnik Kirin dodavši kako je u planu na ovaj Mehanizam i prijava projekta izgradnje nove područne škole u Čemernici koja je prvotna trebala biti financirana iz vlastitih sredstava.

Prema riječima gradonačelnika Kirina, svi ti projekti, ukoliko prođu, do 2022. godine moraju biti ugovoreni te će početi radovi na njima.

U nastavku sastanka razgovaralo se o strateškim projektima koji nisu bitni samo za Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju, već i za cijelu regiju, a koji su u planu za prijavu u ovom programskom periodu.

Jedan od njih je svakako brza cesta D12, odnosno cesta koja „život znači“ za ovaj kraj, kao i nastavak izgradnje Podravske magistrale.

Gradonačelnik Kirin osvrnuo se još jednom i na projekt uređenja sliva Ođenice, odnosno uređenje Virovitičkih jezera koji će, u suradnji s Hrvatskim vodama, ići u dvije faze.

U sklopu prve faze projekta u planu je uređenje Virovitičkih jezera, akumulacije Franjevina, zatim uređenje akumulacije na 1. i 2. ribnjaku kao i na 10. i 11. te uređenje same Ođenice sa tri ustave i izgradnja jezera Bajer. Za drugu fazu – Ođenica II radi se studija, a tim projektom bi spojili Viroviticu s rijekom Dravom i kompletno uredili pojas uz Ođenicu sa svim pratećim sadržajima, istaknuo je gradonačelnik Kirin.

Govorilo se i o megazoni Zapad II koja će sa oko 390 ha biti jedna od najvećih poslovnih zona u Hrvatskoj, a u narednom periodu u planu je osigurati prometnu i komunalnu infrastrukturu kako bi se investitorima omogućilo investiranje u istoj.

Od strateških projekata na području grada Virovitice, gradonačelnik je još izdvojio Turističku zonu Bilogora gdje su također predviđeni turistički sadržaji zbog geotermalnog potencijala, kao i Športsko-rekreacijski centar Vegeška gdje su u planu bazeni koji već imaju građevinsku dozvolu, izgradnja i uređenje multifunkcionalne dvorane, atletskog stadiona, kuglane i drugih sadržaja koji gradu nedostaju. Predviđena je i izgradnja hotela te bi tako ovaj kompleks imao turističke i rekreativne sadržaje.

Također, najavljeno je i ulaganje u razvoj cikloturizma na području grada, a Grad je spreman i za natječaj za geotermalne bušotine.

Za sada su predviđene tri bušotine na području grada, jedna na području bivše vojarne, jedna u megazoni Zapad II i treća u zoni Bilogora. Time bismo omogućili grijanje pomoću resursa kojim raspolažemo, a ovaj resurs je važan kako za poslovne zone, tako i staklenike i plastenike. Vrijednost svih projekata koje planiramo u ovom programskom periodu je oko 3,5 milijarde kuna i ono što je najvažnije, svi oni su prostorno-planski određeni, zemljište je većinom gradsko ili državno i neki su već u visokoj fazi što se tiče izdavanja potrebnih dozvola, rekao je I. Kirin. (virovitica.hr)

Skip to content