PROJEKT “MALI ČUVARI VODA”: Tri virovitičke osnovne škole dobile prijenosne laboratorije za terenska istraživanja

Generalni direktor Hrvatskih voda i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin podijelili su danas (utorak) trima osnovnim školama s područja grada Virovitice, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Katoličkoj osnovnoj školi i OŠ Vladimir Nazor, male prijenosne laboratorije za analizu vode.

Ova korisna i vrijedna oprema, uz koju dolaze i priručnici s idejama za pokuse te preventivne i edukativne slikovnice, darovana je u okviru projekta “Mali čuvari voda” koji provode Hrvatske vode. Ima za cilj, između ostalog, kroz zanimljiv i inovativan pristup potaknuti učenike na proučavanje i zaštitu voda u svom okružju, podići svijest osnovnih škola o zaštiti, očuvanju i korištenju voda, terensko istraživanje i praćenje stanja voda kao i očuvanje bioraznolikosti zavičaja.

Projekt se provodi u 11 gradova, obuhvaća ukupno 43 škole, među kojima su od danas i tri virovitičke.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković zahvalio je svim ravnateljima i mentorima koji je istaknuo kako su prijenosni laboratoriji prilika da učenici po kvaliteti vode otkriju i učinke svih ulaganja u zaštitu i sustave pročišćavanja voda u Virovitici. Zahvalio je i gradonačelniku na podršci u ovom projektu.

Na području virovitice gradili smo kolektorske sustave i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, uz pomoć EU, koja sufinancira ovaj dio projekta, kao i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Želimo da i naši stanovnici vide korist od izgrađenih sutava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na ovom području, kakvi su učinci na naše vode, među kojima su Virovitička jezera, Ođenica i rijeka Drava. Tu pozivamo naše osnovce, da uz pomoć svojih nastavnika uzimaju uzorke iz naših voda te ih uspoređivati – ističe Z. Đuroković. Izrazio je nadu da će ova oprema dodatno motivirati mlade da se u budućnosti bave vodama i ojačati svijet o održivom razvoju.

Ujedno, okupljenim školarcima više je puta naglasio neizmjerno blago u vidu vode za piće, koja je, za razliku od drugih zemalja, rekao je, dostupna u svakom kutku Hrvatske.

Bila je ovo prilika da se uz naglasak na buduće istraživanje s novom opremom više riječi kaže i o velikim planovima na lokacijama na kojima će se ono provoditi, s obzirom na planirane projekte. Tako je gradonačelnik Ivica Kirin naglasio važnost uređenja Virovitičkih jezera, projekt koji se u etapama provodi u suradnji s Hrvatskim vodama.

Taj projekt će vratiti biološku raznolikost na jezera i povećati turistički kapacitet te prirodu vratiti u stanje u kojem je nekad bila. Uređenje Virovitičkih jezera vrijedno je oko 150 milijuna kuna i sastoji se od tri faze. Prvi je čišćenje po nekoliko jezera svake godine, drugi veliki projekt je izgradnja akumulacije Franjevina prema Grubišnom Polju i izgradnja tri ustave na Ođenici kako bismo omogućili biološku raznolikost na tom području. Treća faza uključuje spoj Virovitice s rijekom Dravom. Cijeli projekt namijenjen je prvenstveno kao obrana od poplava, sustav navodnjavanja, razvoj gospodarstva i turizma. U planu je i osiguranje dijela plovnog puta – rekao je I. Kirin.

U ime svih škola koje su danas dobile vrijednu opremu i edukativni materijal, zahvalila je Sanjica Samac iz OŠ Vladimir Nazor. Inače, dodjeli su nazočili, uz mentore ravnatelji osnovnih škola Ivica Tomljanović i Ivan Mikolić, Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice te  Đino Zmijarević, voditelj Sektora korištenja voda u Hrvatskim vodama.

Mi u školama smo prigrlili projekte poput ovog, volimo ovakve poklone jer nam omogućavaju da još više radimo na istraživanju voda i njihovoj zaštiti – rekla je S. Samac te dodala kako će učenici koji su u izvannastavnim skupinama kao čuvari prirode, ekolozi ili čuvari voda sada još kvalitetnije moći na terenu istraživati kvalitetu Ođenice, Drave i Virovitičkih jezera.

-Naši učenici od 1. do 8. razreda imaju teme koje obrađuju u nastavi, ovisno o programu i u izvannastavnim aktivnostima. Prije dva tjedna bili su na ribnjacima i imali zadatke vezane uz ispitivanje vode, šume i pokrova, a nastavne skupine GLOBE-ovaca često su na Ođenici i vrše ispitivanje padalina, kvalitetu vode i slično. Ova će nam oprema svakako koristiti- zahvalila je S. Samac. (www.icv.hr, mlo, fotografije: Martina Bašić)

Skip to content