Proglašena elementarna nepogoda zbog suše za područje cijele županije

sušaVirovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, na temelju članka 6. stavka 1. Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda (Narodne novine broj 73/97.) i dostavljenih Zahtjeva za proglašenje elementarne nepogode gradskih/općinskih povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, donio je Odluku o proglašenju elementarne nepogode – SUŠA za cijelo područje Virovitičko-podravske županije i elementarne nepogode – OLUJNO NEVRIJEME za područje Grada Orahovice.

Elementarna nepogoda – SUŠA za cijelo područje Virovitičko-podravske županije, uzrokovana je dugotrajnim razdobljem bez oborina i visokim temperaturama, uslijed čega je došlo do velikih šteta na svim poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima. Elementarna nepogoda – OLUJNO NEVRIJEME za područje Grada Orahovice, uzrokovana je olujnim nevremenom praćeno jakim vjetrom i obilnom kišom, dana 29. srpnja 2012. godine, uslijed čega je došlo do šteta na trajnim nasadima te ratarskim kulturama (kukuruz, suncokret i soja).

Jedinice lokalne samouprave, dužne su odmah ili u što kraćem roku za svoje područje procijeniti nastalu štetu od elementarne nepogode.

Procjenu štete potrebno je izvršiti sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda (Narodne novine br 73/97.) i Metodologiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda (Narodne novine br. 96/98.). Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda jedinica lokalnih samouprava dužna su podatke o procijenjenoj šteti dostaviti Državnom i Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, te nadležnom ministarstvu, najkasnije do 21. rujna 2012. godine.
(www.vpz.hr)

Skip to content