Pročelnik Bjelica o eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave, najavljenim energetskim obnovama te izradi strategije razvoja školstva

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je predstavilo projekt cjelodnevne nastave, a započeo je prijavni proces za škole s područja RH, koje će ići u eksperimentalni program. Na razini RH bit će odabrano oko 50 pilot škola. Rok za prijavu je 28. travnja 2023. godine. Školama koje budu odabrane bit će osigurano oko 300 tisuća eura za opremanja i rekonstrukcije za koje nije potrebna građevinska dozvola, od kuhinje, blagovaonice pa do opreme koja im je potrebna.

Što to znači za Viroviticu i škole kojima je osnivač Grad Virovitica te hoće li se iste prijaviti na navedeni natječaj, pojasnio je na aktualnom satu 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Virovitice  pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

Škole na području Virovitice, odnosno one kojima je osnivač Grad nisu u mogućnosti prijaviti se na navedeni natječaj jer niti jedna škola trenutno nije u mogućnosti organizirati jednosmjensku nastavu. Nadamo se da će se, ako ne ove, onda iduće godine, provoditi energetska obnova Osnovne škole Vladimira Nazora i dvorane Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, stoga bi bilo nezgodno prijaviti se za eksperimentalni program s obzirom da će škole raditi sa smanjenim kapacitetom prilikom radova, rekao A. Bjelica.

Grad Virovitica planira izraditi strategiju razvoja školstva, tj. razvojni plan, u kojem će se definirati ciljevi i razlučiti na koji će se način omogućiti svim učenicima s upisnog područja grada Virovitice (grada i prigradskih naselja), jednaka cjelodnevna, odnosno jednosmjenska nastava. Na osnovu toga, Grad je već isprojektirao III. osnovnu školu s dvodijelnom sportskom dvoranom koja bi se trebala nalaziti na području vojarne, na uglu ulica Vlahe Bukovca i Ferde Rusana.

Nakon što se izradi strategija, provest će se šira rasprava s roditeljima, i to ne samo onih učenika koji trenutno pohađaju škole, već i onih čija će djeca tek krenuti u školu, kako bismo vidjeli, između ostalog, i što s područnim školama koje su također dvosmjenske, hoće li takve i ostati ili će se, što je intencija Ministarstva, sva nastava prebaciti u matične škole. Smatram da ćemo u matičnim školama u cjelodnevnoj nastavi, koja će započeti u punom obliku 2029. godine, moći pružiti stopostotno jednake uvjete za sve učenike s upisnog područja Virovitice – pojasnio je pročelnik Alen Bjelica.

(virovitica.hr)

Skip to content