Prezentacija rada žurnih službi

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Pripadnici Gorske službe spašavanja, Javne ustanove vatrogasne postrojbe Virovitica, Policije, Hitne službe i Županijskog centra 112, a u organizaciji Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Virovitica održali su…Pripadnici Gorske službe spašavanja, Javne ustanove vatrogasne postrojbe Virovitica, Policije, Hitne službe i Županijskog centra 112, a u organizaciji Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Virovitica održali su prezentaciju rada žurnih službi.

Osnovni cilj prezentacije bio je da se pokaže način rada gore navedenih službi u spašavanju sa visina te potraga sa psima u slučaju urušavanja i traženje unesrećenih pod ruševinama.

Nakon uspješno provedene Nacionalne edukacije djece i mladeži u području zaštite i spašavanja, koja je trajala od mjeseca listopada 2007. godine do mjeseca svibnja 2008. godine, a kojom su bile obuhvaćene sve škole i vrtići na području Virovitičko-podravske županije, danas je u centru grada demonstriran rad služba koje su aktivno sudjelovale u provođenju nacionalne edukacije.

Sve službe moguće je pokrenuti putem ŽC 112 Virovitica na području cijele naše županije, pa i šire sa područja susjednih županija i cijele Republike Hrvatske ako su nesreće takovog obima da treba pomoć žurnih službi susjednih županija ili države.

Prilikom rekonstrukcije objekta u centru Virovitice došlo je do popuštanja nosećih zidova te se dio objekta urušio i  zatrpao nekoliko radnika i slučajnih prolaznika. Dio radnika ostao je zarobljen u višim dijelovima zgrade, kojoj je prijetilo daljnje urušavanje.

O nastalom događaju odmah se šalje obavijest ŽC-u 112, posredstvom kojeg se obavještavaju vatrogasci, hitna medicinska pomoć i policija.

Radnici koji su ostali zarobljeni u višim dijelovima zgrade panično zovu u pomoć, a zbog urušavanja zgrade došlo je do zastoja u prometu na obližnjem križanju.

U međuvremenu stiže policija i osigurava područje oko zgrade te sprečava pristup svim osobama, koje se već okupljaju i na područje propušta samo operativne snage.

Pristigle vatrogasne snage i hitna medicinska pomoć po dolasku stupaju u kontakt s rukovoditeljem gradilišta te se uključuju u spašavanje unesrećenih.

Ocijenivši situaciju kritičnom, zbog urušavanja stepeništa i nemogućnosti pronalaska i prilaska do svih unesrećenih  vatrogasni zapovjednik putem ŽC-a 112 traži angažiranje HGSS-a. ŽC 112 upućuje zahtjev za angažiranje HGSS-a.

Po dolasku na mjesto događaja pripadnici gorske službe spašavanja uključuju se u akciju spašavanja unesrećenih. Pripadnici JVP Virovitica i HGSS-a spuštaju stradale radnike sa viših dijelova zgrade a u potrazi za radnicima i prolaznicima  koji su ostali pod ruševinama koriste potražnog psa.

Skip to content