Premijera dokumentarnog serijala “Otkos, Orkan, Papuk – Propast projekta Velike Srbije” u utorak, 7. studenog, u Kinu Park

U virovitičkom Kinu Park u utorak, 7. studenog, u 18:00 sati, održat će se projekcija dokumentarnog serijala “Otkos, Orkan, Papuk – Propast projekta Velike Srbije” autora Miljenka Manjkasa. U virovitičkom Kinu publika će moći pogledati 6. i 7. epizodu, odnosno detaljan prikaz tijeka akcija Otkos i Orkan te početak operacije Papuk.

Prema riječima autora, radi se o prvom sveobuhvatnom dokumentarnom projektu o prvim oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu koje su zanemarivane i prešućivane unatoč iznimnoj povijesnoj važnosti.

U vojnim operacijama koje se tematiziraju u ovom dokumentarnom serijalu oslobođeno je gotovo pet puta više okupiranog teritorija nego u Bljesku, a pri tome je poginulo deset puta više branitelja nego u Bljesku.

Upravo su branitelji koji su sudjelovali u tim operacijama slomili kralježnicu Miloševićevom snu o Velikoj Srbiji, odredivši tim prvim pobjedama daljnji tijek Domovinskog rata te otvorivši put prema konačnoj hrvatskoj pobjedi.

Serijal “Otkos, Orkan, Papuk” okupio je većinu najvažnijih sudionika tih ratnih zbivanja koji su najdetaljnije do sada opisali što se točno događalo u zapadnoj Slavoniji u jesen i ranu zimu 1991. godine. (virovitica.hr, nacional.hr; fotografija: Ilustracija)

Skip to content