Premijer Andrej Plenković u Virovitici: Na sastanku govorili o projektima, brzoj cesti, gospodarstvu i poljoprivredi

Premijer Andrej Plenković, u pratnji ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, te predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH, Zvonimira Frke-Petešića, u utorak je posjetio Virovitičko-podravsku županiju.

Tom prilikom obišao je Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, a potom u prostoru Virovitičko-podravske županije održao sastanak sa županom Igorom Androvićem, gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom, te saborskim zastupnicima Josipom Đakićem i Vesnom Bedeković.

Kako je premijer istaknuo, tema sastanka bili su projekti važni za razvoj Virovitičko-podravske županije.

U dosadašnjem mandatu naše prve Vlade i ove sada druge, ukupno je na ovom području ugovoreno dvije milijarde kuna europskih projekata koji su vidljivo unaprijedili razvoj Županije te koji promiču i poduzetništvo i gospodarstvo. Želim pohvaliti angažman Županije, Grada Virovitice te županijske i gradske razvojne agencije, VIDRA-e i VTA. Vidi se da su uspjeli imati visok stupanj pripravnosti u proteklim godinama kako bi bili što učinkovitiji u apsorpciji europskih sredstava – rekao je premijer Plenković te dodao da su današnji razgovori bili usmjereni i na prometnu povezanost, gospodarstvo te poljoprivredu.

Drago mi je da smo imali prigodu posjetiti Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, projekt kojeg s 36 milijuna kuna financira Ministarstvo poljoprivrede, Županija je dala pet milijuna kuna i bit će dovršen kroz nekoliko tjedana, što će biti posebno važno za mljekarstvo i za brojne kooperante ovdje u županiji – rekao je premijer.

Između ostalog, istaknuo je kako je Vlada RH u COVID krizi za očuvanje radnih mjesta na području Virovitičko-podravske županije za 10 tisuća radnika do sada izdvojila 85 milijuna kuna.

Podsjetit ću da je zahvaljujući našem zakonu o financiranju lokalne i područne samouprave godišnje prihod ove Županije, gradova i općina veći za ukupno 100 milijuna kuna u odnosu na 2017., dakle prije ove reforme, čime smo dali sredstva za provedbu brojnih projekata koji su politički i razvojno važni za ovu Županiju te gradove i općine – rekao je premijer Plenković.

Župan virovitičko-podravski Igor Andrović istaknuo je zadovoljstvo podrškom koju su dobili nakon današnjeg sastanka.

Drago mi je da i dalje imamo podršku za sve projekte koje sada imamo u planu, a koje planiramo i kroz proračun Republike Hrvatske, kroz proračun Virovitičko-podravske županije, ali prije svega kroz sredstva Europske unije. Virovitičko-podravska županije je iz EU fondova povukla preko dvije milijarde kuna i tu smo među vodećim županijama kada govorimo od povučenim sredstvima po broju stanovnika – rekao je župan, dodavši kako je tema sastanka bila izgradnje brze ceste koja je u fazi javne nabave.

Uskoro očekujemo potpisivanje ugovora s izvođačem za čvorove Virovitica i Špišić Bukovica, a isto tako i za prvu dionicu od 5 kilometara od Virovitice do Špišić Bukovice i nadamo se da ćemo imati mogućnosti u narednih nekoliko godina isfinancirati cijelu dionicu brze ceste – rekao je Andrović.

Brzu cestu kao jednu od važnijih tema sastanka istaknuo je i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Definirali smo mnoge značajne projekte i moram napomenuti da je podrška Vlade Andreja Plenkovića dovela do toga da smo danas pred izdavanjem lokacijske dozvole za dionicu brze ceste Bjelovar – Virovitica – Terezino polje. Da nije bilo podrške njegove Vlade, ne bi danas mogli razgovarati o tome. Prošlo je puno Vlada i obećanja, projekt je stajao u ladici 20, 30 godina, i danas se to mijenja. Hvala predsjedniku Vlade na podršci koju nam je dao i za ovaj projekt, ali i za sve druge brojne projekte koji su na našem području realizirani i koji su u fazi realizacije – rekao je gradonačelnik Kirin.

Sastanku je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Želim čestitati Županiji, Gradu Virovitici i drugim jedinicama lokalne samouprave na svim razvojnim inicijativama koje su se ostvarile i koje će se ostvariti u budućem programskom razdoblju. Inače, na području ove županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno je projekata u vrijednosti većoj od 980 milijuna kuna, pri čemu je isplaćeno gotovo 790 milijuna kuna. Kad uzmemo u obzir da takve projekte financiraju poljoprivrednici sami, ne financiraju se samo iz javnih projekata, to je jedno od čvršćih jamstava za budućnost i razvoj poljoprivrede, vitalnost ruralne zajednice i cijele Virovitičko-podravske županije – rekla je ministrica Vučković. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content