Premijer Andrej Plenković na svečanoj sjednici Savjeta za mlade: Vlada će nastaviti podržavati mlade, a vaše mogućnosti i šanse danas su nebrojeno puta veće

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Savjeta za mlade i otvorenju Treće godišnje konferencije Savjeta mladih u Republici Hrvatskoj u Hrvatskom saboru. Sjednici su nazočile i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac te predsjednica Savjeta mladih Grada Virovitice Edita Šerkezi. Također, nazočni su bili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i predsjednik Savjeta mladih VPŽ Željko Romić.

Premijer Andrej Plenković poručio je kako mladi danas u Hrvatskoj imaju nebrojeno puta veće šanse, slobodu kretanja i obrazovne mogućnosti nego što je to bilo prije, a govoreći o dosadašnjim mjerama Vlade za mlade najavio je i povećanje studentske satnice. Rekao je i da je Smisao Savjeta za mlade da mladi budu što aktivniji u društvenom životu Hrvatske te im je zadaća da u suradnji s lokalnim jedinicama što više mobilizirati lokalne čelnika kako bi iznjedrili kvalitetnije politike i projekte koje će koristiti njihovim sredinama.

U svom govoru, premijer Plenković, poručio je kako mladi danas u Hrvatskoj imaju nebrojeno puta veće šanse, slobodu kretanja i obrazovne mogućnosti nego što je to bilo prije.

Vaše šanse, mogućnosti, vaša sloboda kretanja, obrazovne mogućnosti u drugim članicama Europske unije su nebrojeno puta veće, vaše šanse da se ukopčate u trend četvrte industrijske revolucije puno su snažnije nego što je to bilo prije – kazao je Plenković.

Istaknuvši među ostalim krupna, generacijska, strateška, postignuća Hrvatske, „fascinantan” ulazak istog dana u Schengenski prostor i europodručje poručio je:

Vi odrastate posve drugačije nego ja.

Plenković je podsjetio na sve što je njegova Vlada u vrijeme koje je kompleksno i obilježeno krizama učinila za mlade ali i ostale građane i gospodarstvo, od očuvanja radnih mjesta za vrijeme pandemije, do poduzimanja mjera za zapošljavanje mladih, stambeno zbrinjavanje, obrazovanje i drugo.

To se nije dogodilo po nekoj stihiji ili slučajno, dogodilo se odvažnim, čvrstim, snažnim i financijski voluminoznim mjerama koje je Vlada poduzimala – rekao je i dodao da je bilo onih koji su najavljivali 2020. godine 400 tisuća nezaposlenih.

Podsjetio je i na povećanje stipendija, ulaganje u studentsku i sportsku infrastrukturu, u vrtiće i škole, porezne olakšice za mlade, povećanje roditeljskih i rodiljnih potpora, smanjenje broja ugovora na određeno, povećanje studentske satnice za koju je kazao da će još rasti, kao i minimalna plaća za koju je vezana.

Premijer je rekao da je Smisao Savjeta za mlade da mladi budu što aktivniji u društvenom životu Hrvatske te im je zadaća da u suradnji s lokalnim jedinicama što više mobilizirati lokalne čelnika kako bi iznjedrili kvalitetnije politike i projekte koje će koristiti njihovim sredinama.

Izdvojio je također tri ključne točke koje će odrediti smjer djelovanja svih Vlada i Sabora u narednim godinama – „3D” dekarbonizaciju, digitalnu transformaciju i demografsku revitalizaciju.

Važno je da su svi resori senzibilizirani na politiku mladih i otvoreni za sugestije, Savjet za mlade treba kroz komunikaciju s državnim institucijama postati središnja točka definiranja politika mladih – zaključio je Plenković.

Uz predsjednika Vlade, otvorenju konferencije Savjeta mladih prisustvovali su i ministar financija Marko Primorac, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić. (vlada.gov.hr)

Skip to content