Prema podacima MUP-a: Virovitica je treći najsigurniji grad u Hrvatskoj

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Sinj je najsigurniji grad u Hrvatskoj, ispred Samobora i Virovitice, a na začelju te liste su Zadar, Pula i Čakovec, rezultati su istraživanja sigurnosti hrvatskih gradova, kojeg je časopis Zaštita proveo u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb a temeljem podataka MUP-a.

U istraživanju predstavljenom u četvrtak u Zagrebu analizirano je stanje sigurnosti u 29 hrvatskih gradova s više od 20.000 stanovnika. Stopa sigurnosti u gradovima izračunata je po četiri kriterija: broju imovinskih kaznenih djela, nasilnih kaznenih djela, zloporaba droge i teških prometnih nesreća. Inače, Sinj je bio vodeći i prethodnih godina. Objašnjavajući neke pomalo iznenađujuće rezultate istraživanja, Nataša Gajski Kovačić, izvršna urednica časopisa Zaštita, napomenula je da su kod imovinskih kaznenih djela u obzir uzimani i najniži oblici kriminala kao što je krađa s njiva, a čime se objašnjava posljednje mjesto Čakovca.

I pretposljednji Puljani imali su zamjerke jer istraživanje nije uvažilo sezonalnost, pa su u njihovu statistiku ubrojani i turisti. Nazočne na prezentaciji začudilo je da su, gledano samo po kriterijima zloporabe droga, već drugu godinu zaredom najgori Križevci, iako u javnosti ne postoji slika o snažnijoj narkomanskoj sceni u tom gradu. “Razne policijske uprave različito tumače zloporabu droge. Osim toga, dovoljno je da u negdje imamo neku veliku zapljenu droge, pa da taj grad iskoči na ljestvici”, pojasnila je Gajski Kovačić i najavila Dane zaštite i sigurnosti koji se sljedećih nekoliko dana održavaju u Zagrebu. Ta manifestacija uključuje sportske igre, izložbu i prezentaciju opreme i usluga sektora sigurnosti te pokazne vježbe javnih sigurnosnih službi na Trgu bana Josipa Jelačića, najavili su organizatori. (www.poslovni.hr)

Skip to content