Pregovaračima iz EU predstavljena dva gradska projekta – Grad Virovitica rješava problem skupog biopročistača

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U nazočnosti gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, predstavnika gradskih komunalnih tvrtki Flora-e i Virkoma, pročelnika upravnih odjelaGrada Virovitice, predstavnika Tvorrnice šećera VIRO, predstavnika Regionalne agencije Sjever, te talijanskih pregovarača Europske unije, jučer su u prostorijama Gradske uprave započeli razgovori oko početka aktivnosti…U nazočnosti gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, predstavnika gradskih komunalnih tvrtki Flora-e i Virkoma, pročelnika upravnih odjelaGrada Virovitice, predstavnika Tvorrnice šećera VIRO, predstavnika Regionalne agencije Sjever, te talijanskih pregovarača Europske unije, jučer su u prostorijama Gradske uprave započeli razgovori oko početka aktivnosti na izradi projekta novog bio-pročistača sa otplinjavanjem kao i izgradnji tvornice bio-plina.

Razgovarali smo oko početka aktivnosti na izradi projekta izgradnje novog bio-pročistača na novoj lokaciji sa otplivnjavanjem i izgradnje tvornice bio-plina za čiju je izgradnju zainteresiran Tvornica šećera VIRO iz Virovitice. Poznato je da oni imaju velike količine organskog otpada koji se mora zbrinjavati što je propisano i zakonima Europske unije.
Gosti iz Italije već su nam dogovorili sastanak s čelnim ljudima za energetiku pri EU, a radi se o tome da bi upravo naš novi bio-pročistač s otplinjavanjem i termovalorizatorom u kojemu bi se kao nus produkt dobila i električna energija i topla voda bio pilot projekt za zemlje jugoistočne Europe.

Taj projekt nije od jučer jer već 2004. godine Grad Virovitica napravio je predstudiju što se tiče izgradnje tvornice bio-plina, a upoznali smo i državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova sa aktivnostima koje Grad Virovitica provodi kao i o tom pilot projektu koji će riješiti mnoge probleme osim pročišćavanja otpadnih voda. Uz to riješit će i dobivanje jeftinije električne energije, što je Gradu posebno interesantno zbog javne rasvjete i velike troškove koje za nju plaćamo, kao i dobivanje tople vode sa kojom možemo grijati određene dijelove grada i već smo razgovarali oko grijanja budućeg prostora Veleučilišta, treće osnovne škole i Katoličke gimnazije. Pošto je postojeći biopročistač preskup i troši velike količine električne energije upravo na ovaj način ćemo pomoći našim građanima da cijena vode ostane prihvatljiva, jer u cijeni vode je uračunata i odvodnja i dobit će se još jedan efekt jeftinija el. energija za javnu rasvjetu rekao je tom prilikom gradonačelnik Kirin.

Gradonačelnik je posebno naglasio odličnu suradnju sa predstavnicima EU dok je još bio ministar budući da je već tada Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo jako velika sredstva iz predpristupnih fondova EU. U prvoj fazi ovaj bi se projekt oko sredine mjeseca ožujka nominirao prema Europskoj uniji, koja treba odgovoriti koliko će bespovratnih sredstava dati iz predpristupnih fondova. Nakon toga krenuti će se u projektiranje.

Ono što je posebno važno je da u ovom projektu sudjeluju sva naša komunalna poduzeća pa tako npr. Flora već danas sakuplja odvojeno otpad, odvaja se plastika, limenke, papir, a u konačnici kada ovaj projekt saživi, kada se počne graditi Flora će početi i sa odvajanjem biootpada tako da će taj otpad završiti u prostorima gdje će se vršiti i njegovo recikliranje i iz tog otpada će se dobivati plin, a kasnije kao nusprodukt i kompost.
Nakon završetka sastanka gosti iz Italije zajedno sa svojim domaćinima obišli su lokacije izgradnje bio-pročistača koja se nalazi na zemljištu iza Čazmatransa na prostoru do obilaznice kao i lokaciju u Tvornici šećera VIRO na kojoj bi se gradila tvornica bio-plina.

Skip to content