Pregovaračima iz EU predstavljena dva gradska projekta – Grad Virovitica rješava problem skupog biopročistača

U nazočnosti gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, predstavnika gradskih komunalnih tvrtki Flora-e i Virkoma, pročelnika upravnih odjelaGrada Virovitice, predstavnika Tvorrnice šećera VIRO, predstavnika Regionalne agencije Sjever, te talijanskih pregovarača Europske unije, jučer su u prostorijama Gradske uprave započeli razgovori oko početka aktivnosti…1 1234262091U nazočnosti gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, predstavnika gradskih komunalnih tvrtki Flora-e i Virkoma, pročelnika upravnih odjelaGrada Virovitice, predstavnika Tvorrnice šećera VIRO, predstavnika Regionalne agencije Sjever, te talijanskih pregovarača Europske unije, jučer su u prostorijama Gradske uprave započeli razgovori oko početka aktivnosti na izradi projekta novog bio-pročistača sa otplinjavanjem kao i izgradnji tvornice bio-plina.

2 1234262091Razgovarali smo oko početka aktivnosti na izradi projekta izgradnje novog bio-pročistača na novoj lokaciji sa otplivnjavanjem i izgradnje tvornice bio-plina za čiju je izgradnju zainteresiran Tvornica šećera VIRO iz Virovitice. Poznato je da oni imaju velike količine organskog otpada koji se mora zbrinjavati što je propisano i zakonima Europske unije.
Gosti iz Italije već su nam dogovorili sastanak s čelnim ljudima za energetiku pri EU, a radi se o tome da bi upravo naš novi bio-pročistač s otplinjavanjem i termovalorizatorom u kojemu bi se kao nus produkt dobila i električna energija i topla voda bio pilot projekt za zemlje jugoistočne Europe.

3 1234262091Taj projekt nije od jučer jer već 2004. godine Grad Virovitica napravio je predstudiju što se tiče izgradnje tvornice bio-plina, a upoznali smo i državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova sa aktivnostima koje Grad Virovitica provodi kao i o tom pilot projektu koji će riješiti mnoge probleme osim pročišćavanja otpadnih voda. Uz to riješit će i dobivanje jeftinije električne energije, što je Gradu posebno interesantno zbog javne rasvjete i velike troškove koje za nju plaćamo, kao i dobivanje tople vode sa kojom možemo grijati određene dijelove grada i već smo razgovarali oko grijanja budućeg prostora Veleučilišta, treće osnovne škole i Katoličke gimnazije. Pošto je postojeći biopročistač preskup i troši velike količine električne energije upravo na ovaj način ćemo pomoći našim građanima da cijena vode ostane prihvatljiva, jer u cijeni vode je uračunata i odvodnja i dobit će se još jedan efekt jeftinija el. energija za javnu rasvjetu rekao je tom prilikom gradonačelnik Kirin.

4 1234262091Gradonačelnik je posebno naglasio odličnu suradnju sa predstavnicima EU dok je još bio ministar budući da je već tada Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo jako velika sredstva iz predpristupnih fondova EU. U prvoj fazi ovaj bi se projekt oko sredine mjeseca ožujka nominirao prema Europskoj uniji, koja treba odgovoriti koliko će bespovratnih sredstava dati iz predpristupnih fondova. Nakon toga krenuti će se u projektiranje.

5 1234262091Ono što je posebno važno je da u ovom projektu sudjeluju sva naša komunalna poduzeća pa tako npr. Flora već danas sakuplja odvojeno otpad, odvaja se plastika, limenke, papir, a u konačnici kada ovaj projekt saživi, kada se počne graditi Flora će početi i sa odvajanjem biootpada tako da će taj otpad završiti u prostorima gdje će se vršiti i njegovo recikliranje i iz tog otpada će se dobivati plin, a kasnije kao nusprodukt i kompost.
Nakon završetka sastanka gosti iz Italije zajedno sa svojim domaćinima obišli su lokacije izgradnje bio-pročistača koja se nalazi na zemljištu iza Čazmatransa na prostoru do obilaznice kao i lokaciju u Tvornici šećera VIRO na kojoj bi se gradila tvornica bio-plina.

Skip to content