Predstavom ‘Ljubav je jača od mača’ završeno Virovitičko kazališno ljeto

Večerašnjom predstavom  ‘Ljubav je jača od mača’, koju su glumci Kazališta Virovitica odigrali na I. virovitičkom ribnjaku, završeno je ovogodišnje Virovitičko kazališno ljeto.  Brojni Virovitičani došli su pogledati ovu predstavu koje je ovog puta odigrana u nesvakidašnjom ambijentu koji je polučio potpuni uspjeh! Redatelj predstave je Dražen Ferenčina.Večerašnjom predstavom  ‘Ljubav je jača od mača’, koju su glumci Kazališta Virovitica odigrali na I. virovitičkom ribnjaku, završeno je ovogodišnje Virovitičko kazališno ljeto.  Brojni Virovitičani došli su pogledati ovu predstavu koje je ovog puta odigrana u nesvakidašnjom ambijentu koji je polučio potpuni uspjeh! Redatelj predstave je Dražen Ferenčina. Za kostime se je pobrinula Marita Čopo, autor glazbe je Igor Karlić, dok u predstavi igraju: Blanka Bart, Mijo Pavelko, Goran Koši, Nina Kaić, Draško Zidar i Igor Golub. Večerašnjoj predstavi nazočio je međuostalima i gradonačelnik Virovitice, Zvonko Kožnjak.

Povijesna neoromantičarska pripovijetka Ljubav je jača od mača napisana 1902., koja govori o povijesti virovitičkog kraja i oslobođenju od Turaka, pa je time osim literarnog i zanimljiv povijesni dokument ovog dijela Hrvatske, u kazališnoj interpretaciji Jasena Boke i Dražena Ferenčine postaje kazališni projekt iskazan modernim scenskim sredstvima. Ona se, poigravajući se kazališnim postupkom i samom pričom, uzdiže do duhovitog i zabavnog kazališnog iskustva koje ostaje domoljubno istovremeno se poigravajući s romantičarskom koncepcijom povijesti. Petoro zaigranih glumaca i glazbenika ovu patetičnu priču o virovitičkom Romeu i Juliji pretvaraju u poigravanje poviješću i kazalištem, brišuću tanku granicu između iluzije i stvarnosti, stvarajući predstavu koja je istovremeno i dokument, ali i urnebesna zabava.

Ljubav je jača od mača, najbolji je dokaz da povijest, uhvaćena u histrionsko kolo kazališta, može iz dosadne činjenice postati zabavno i živo scensko tkivo koje umjesto kostimiranog neoromantičarskog spektakla postaje moderna kazališna predstava. (Kazalište Virovitica)

Skip to content