Predstavnici Sekcije ugostitelja kod gradonačelnika Kirina

Predstavnici udruženja obrtnika Virovitice – Sekcija ugostitelja posjetila je danas prostorije Gradske uprave gdje ih je primio gradonačelnik Ivica Kirin, te su tom prilikom održali radni sastanak pod nazivom „pet minuta do 12:00″.1 1246966882Predstavnici udruženja obrtnika Virovitice – Sekcija ugostitelja posjetila je danas prostorije Gradske uprave gdje ih je primio gradonačelnik Ivica Kirin, te su tom prilikom održali radni sastanak pod nazivom „pet minuta do 12:00″.
Kako je prethodno najavljeno, danas je na virovitičkom trgu bana Josipa Jelačića održan miran prosvjed te je u većini lokala u Virovitici organizirano protestno zatvaranje lokala.

2 1246966882Predsjednik Sekcije ugostitelja pri Udruženju obrtnika Virovitica Zdenko Hercigonja, upoznao je gradonačelnika sa nastalim problemima uzrokovanih primjenom Zakona o zabrani pušenja u ugostiteljskim lokalima, kao i sa teškim stanjem u ugostiteljstvu nastalim recesijom. Obzirom da je ugrožen rad ugostitelja i njihovih radnika, zatraženo je da se od strane Grada pronađu mogućnosti o smanjenju fiskalnih poreza i naknada ( spomenička renta, komunalna naknada i sl.
Isto tako, gradonačelnik je zamoljen da svojim autoritetom i razumijevanjem pokuša naći neki kompromis i da podršku ugostiteljima.

3 1246966882Gradonačelnik Kirin naglasio je kako će pokušati ukazati i sugerirati vladi na probleme koji su nastali primjenom ovog Zakona. Nitko nije protiv zakonskog prijedloga koji je, ali da se taj Zakon na neki način ublaži, odnosno da se nađe jedno prijelazno rješenje. Gradonačelnik je naglasio i da je upoznat i sa dopisom Hrvatske gospodarske komore ministru zdravstva, u kojem se predlaže da se manjim lokalima do 50 m2 dopusti da se opredijele, a oni veći lokali da na adekvatan način urede posebne prostore gdje je pušenje dopušteno, kao što je to praksa i u europskim zemljama.

4 1246966882„Mi se borimo za svako radno mjesto u gradu, neovisno iz koje djelatnosti dolazi, i mislim da ovu borbu možemo shvatiti kao čuvanje radnih mjesta. Naravno da će Grad, a u okviru svojih mogućnosti, pokušati pomoći svim obrtnicima, pa tako i ugostiteljima da sačuvaju radna mjesta i da ne zatvaraju vrata svojih lokala i obrta. Grad Virovitica će u izmjeni prostornog plana gledati da se smanji konzervatorska jezgra na stvarni dio koji treba biti obuhvaćen, a to je prostor oko parka i zgrade koje treba spomenički zaštiti. Spomenička renta propisana je Zakonom, a Grad Virovitica će u sklopu svojih ovlasti vidjeti kako vam možemo izaći u susret, a sa tim aktivnostima krećemo već drugom polovicom kolovoza. U dogovoru sa obrtničkom komorom i vama ugostiteljima izaći ćemo i sa prijedlogom vezanim za naknade za terase te vam maksimalni izići u susret. Mi ne donosimo odluke da bi nekome napakostili, nego gledamo da donesemo pravednu odluku za sve. ” – rekao je Ivica Kirin.

5 1246966882Na kraju sastanka gradonačelnik je pozvao ugostitelje da se uključe u proslavu dana grada te da za Rokovo bude što više stolica u gradu.
Nakon radnog sastanka gradonačelnik Kirin obratio se i mnoštvu ugostitelja koji su se okupili ispred zgrade virovitičke gradske uprave te je dočekan velikim pljeskom i skandiranjem.

6 1246966921

Skip to content