Predstavnici Grada Virovitice održali sastanak s udrugama s područja grada Virovitice

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Jučer su u Županijskoj vijećnici Virovitičko-podravske županije predstavnici Grada Virovitice održali sastanak s udrugama s područja grada Virovitice. Na sastanku kojem je prisustvovalo više od 50 predstavnika udruga najviše je bilo riječi oko financiranja udruga u slijedećoj kalendarskoj godini.Jučer su u Županijskoj vijećnici Virovitičko-podravske županije predstavnici Grada Virovitice održali sastanak s udrugama s područja grada Virovitice. Na sastanku kojem je prisustvovalo više od 50 predstavnika udruga najviše je bilo riječi oko financiranja udruga u slijedećoj kalendarskoj godini.
U uvodu pročelnik Ureda za društvene djelatnosti Grada Virovitice Antun Mihoković upozorio je predstavnike udruga na porazan podatak da je na oko 80 raspisanih natječaja od strane ministarstava i državnih tvrtki pristiglo svega 10-ak zahtjeva udruga s područja grada Virovitice te ih upozorio da se moraju više okrenuti na projektno financiranje, tj, financiranje koje se ne odnosi isključivo na financiranje iz Gradskog proračuna. Najavio je smanjenje sredstava koji će u proračunu biti predviđena za rad udruga o čemu je više rekla pročelnica Ureda za financije Grada Virovitice Vesna Grbac. Pročelnica Grbac osvrnula se je na stanje Gradskog proračuna te naglasila da je uz trenutnu recesiju zbog koje su se smanjili prihodi u proračunu došlo i do promjene zakonskih propisa – tj. promjene stope poreza na dohodak što se je izravno reflektiralo na same udruge jer je to najveći prihod iz kojih se udruge mogu financirati jer se ne mogu financirati iz strogo namjenskih sredstava.

Viši stručni suradnik Alen Bjelica koji je u Uredu za društvene djelatnosti zadužen za rad s udrugama izvijestio je predstavnike udruga da će natječaj za financiranje udruga biti raspisan najkasnije u veljači, te najavio promjenu u financiranju od sufinanciranja isključivo iz Gradskog proračuna prema sufinanciranju projekata pojedinih udruga. Naglasio je i mogućnost besplatnog učenja pisanja projekata kroz seminar i radionicu koju udruga „Šalter” redovito svaki četvrtak organizira u virovitičkom Centru za socijalnu skrb kao i besplatnu stručnu pomoć koju pruža Razvojna agencija – Sjever Dan d.o.o. o čemu je prisutnima više rekla djelatnica Dijana Stiblik.
Na kraju je ostavljeno i vrijeme za konstruktivnu raspravu u kojem su predstavnici udruga postavili brojna pitanja koja su se odnosila na spomenutu problematiku.

Skip to content