Predstavnici Grada Virovitice na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom posjetili 11. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

Nekoliko tisuća ljudi, hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika iz svih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine nazočili su 13. prosinca hodočašću i komemoraciji za 47 nevinih civilnih žrtava u Voćinu koje su stradale na taj dan 1991. godine od strane srbočetničkog agresora. Na Prebendi je okupljeno mnoštvo pozdravio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja.

Sa Prebende, u pokorničko-molitvenoj procesiji sa zavjetnim svijećama, hodočasnici su se zaputili u prostor oko voćinske crkve Pohoda Blažene Djevice Marije gdje je biskup Škvorčević uz spomenik “U Majčinu naručju” položio vijenac u čast voćinskih žrtava, a u svetišnoj crkvi PBDM predvodio je koncelebrirano misno slavlje.

IMG 1078 Custom

Nakon koncelebriranog misnog slavlja uslijedio je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina na kojemu je nazočila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Nazočnima su se još obratili ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Čarni i virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika hrvatske Vlade. Molitvu je predvodio župnik slatinske Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić.

78695312 611116446294681 1038984908531302400 n Custom

Na spomenik poginulim i nestalim mještanima Voćina i Huma prvi vijenac i upaljene lampione položile su obitelji voćinskih žrtava i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, drugi vijenac položila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uz izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, izaslanika predsjednika hrvatske Vlade, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Dinka Tandare te izaslanika ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH, pukovnika Roberta Poljaka, a zajednički vijenac položili su predstavnici lokalne i područne samouprave VPŽ, gradova i općina, među kojima i predstavnici Grada Virovitce na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom.  (www.icv.hr, virovitica.hr)

2 18

Skip to content