Predstavljeno luksuzno izdanje Biblije

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, sinoć je predstavljeno unikatno luksuzno izdanje Biblije čiju je nabavu sufinancirao Grad Virovitica povodom Dana virovitičke knjižnice.U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, sinoć je predstavljeno unikatno luksuzno izdanje Biblije čiju je nabavu sufinancirao Grad Virovitica povodom Dana virovitičke knjižnice.

Luksuzna biblija broji 1068 stranica, formata je 24,5×34,5 centimetara, te je ručno uvezena u finu kožu i smještena u zaštitni kovčežić čija je unutrašnjost podstavljena raskošnim mekim baršunom, vanjština ukrašena ornamentima, a u nj je umetnuta vrpca kako se knjiga pri vađenju ne bi oštetila.

Knjiga će u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica biti izložena na stalku koji će olakšati listanje, razgledanje i čitanje knjige uz obaveznu uporabu rukavica zahvaljujući kojima će se očuvati skupocijene stranice od mogućih oštećenja ili prljanja.

Izrada raritetne Biblije vrlo je zahtjevan posao. Cijelu grafičku pripremu obavila je Mozaik knjiga, a iznimno složen posao tiskanja i ručnog uvezivanja odvija se već više od godinu dana u Njemačkoj. Ni najsuvremenije opremljene tiskare ne mogu same u cijelosti izraditi takva prestižna izdanja pa se Biblija radi u čak tri radionice s vrhunskim majstorima, za koje je “samo savršeno dovoljno dobro”.

Najkompliciranije je nanošenje zlatnih folija, koje zahtijeva potpunu preciznost majstorske ruke. Svaki se otisak provjerava na najboljim računalima, ali konačan pravorijek o tome što može u tisak ipak daje izvježbano ljudsko oko uz pomoć zlatarske leće.

Posebna vrijednost ove Biblije je zlatni obrez s cizeliranim uzorkom, dekoracija kakvu ni jedna dosadašnja Biblija u Hrvata nije imala. Vrlo je malo knjigoveža u svijetu koji znaju napraviti obrez s uzorkom, a postupak izrade se strogo čuva kao poslovna tajna.

Skip to content