Predstavljeni ”Statuti Virovitičke županije 1745.- 1792.” i ”Stare misli uzrečice, i poruke”

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Jučer su u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljene dvije knjige dr.sc. Stjepana Sršana ”Statuti Virovitičke županije 1745. -1792.” i ”Stare uzrečice, misli i poruke”.Jučer su u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljene dvije knjige dr.sc. Stjepana Sršana ”Statuti Virovitičke županije 1745. -1792.” i ”Stare uzrečice, misli i poruke”.

Knjigu ”Statuti Virovitičke županije 1745. – 1792.” predstavio je sam autor Dr. Sršan koji je na početku istakao da Državni arhiv u Osijeku u gradu Virovitici redovito nastupa sa svojim novim izdanjima, te je pohvalio odličnu suradnju sa Gradom Viroviticom. Knjiga sadrži odredbe (statute) koji su nastali od samog početka djelovanja Virovitičke županije tj. 8. prosinca 1745. godine, a prva odredba napisana je već 9. prosinca 1745. godine. Pisane su na latinskom jeziku, budući da tek 1861. godine hrvatski jezik ulazi u svakodnevnu upotrebu.

Statuti su donošeni na Skupštinama koje su se do izgradnje županijske vijećnice u Osijeku održavale u većim gradovima županije, pa tako i u gradu Virovitici. Dr. Sršan istakao je i neke od zanimljivosti ove knjige. Kao prvo naveo je da već 9. prosinca 1745. donesena odredba da se posao treba obavljati na urođenom jeziku, te je propisano da se pod kaznom svaka primjedba ili podnesak mora podnijeti samo na latinskom ili hrvatskom jeziku, jer se inače neće zaprimiti, što je u to vrijeme bio veliki korak u borbi za hrvatski jezik. Statutima su regulirani odnosi u javno-političkom području, u trgovačkom i javno gospodarskom području, između feudalca i kmetova, pravosudni poslovi, ali isto tako i odnosi prema dezerterima, kirurzima (ranarima), vješticama i pljačkašima.Knjigu ”Stare uzrečice misli i poruke”koja je izdana u spomen na nedavno preminulu suprugu dr. Sršana, Mirjanu Sršan predstavio je urednik knjige Dražen Kušen.

Kako je rekao knjiga nama klasičan sadržaj već su uzrečice, misli i poruke poredane kroz cijelu godinu, pa je tako npr. uzrečica koja je napisana uz 11. studeni (Martinje) ”Neka se dobar boji da ne padne, a zao neka pokuša da ustane”, pa ”Jedi da okrijepiš tijelo, a ne da ga povećaš” ili ”Ujutro tko želi biti budan, mora leći sa kokošima”. Urednik Kušen posebno je naglasio de je cilj svih uzrečica, misli i poruka bio da potiču na dobro, preispitaju ljudsku savjest i upozoravaju. Knjiga sadrži i sažetke na engleskom, njemačkom i mađarskom jeziku.Na kraju je dr. Sršan svima čestitao na osnivanju Državnog arhiva u Virovitici ističući značaj ove ustanove koja nema samo lokalnu i regionalnu već i međunacionalnu vrijednost i predstavlja temelj kulturne baštine i pisane tradicije jednog podneblja.

Skip to content