Predstavljena knjiga u spomen na prvo virovitičko hodočašće u Svetu Zemlju

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U organizaciji udruge Spajalica i Franjevačkog samostana iz Virovitice jučer je u  Dvorani svetog Franje predstavljena knjiga ”Isusovim stopama”- spomenar na prvo Virovitičko hodočašće u Svetu Zemlju.U organizaciji udruge Spajalica i Franjevačkog samostana iz Virovitice jučer je u  Dvorani svetog Franje predstavljena knjiga ”Isusovim stopama”- spomenar na prvo Virovitičko hodočašće u Svetu Zemlju.

Nakon gotovo dvije godine iz tiska je izašla knjiga za koju u ime izdavača Franjevačkog samostana Virovitica njegov župnik i gvardijan fra Robert Perišić kaže da je njezina posebna vrijednost u tome što je višenamjenska.

Ona je prije svega molitvenik, ali sadrži i veliki broj lijepih sličica koje ju posebno ukrašavaju. Tu je i popis svih hodočasnika, te opis proživljenih osjećaja prilikom prolaska kroz sva mjesta hodočašća koje je bilo poprilično teško opisati budući da papir i olovka tu snagu teško mogu podnijeti.

Kao i većina lijepih stvari na ovom svijetu tako je i ova knjiga nastala potpuno spontano kada je Vilim Šolc u jednom trenutku rekao budućoj glavnoj autorici Ankici Svirač Rakhel   ”Ako ti nešto napišeš, ja ću naslikati”. I kao što u proslovu knjige stoji ”Svako hodočašće je lijepo i posebno, ali hodočašće u Svetu Zemlju neusporedivo je sa drugima”, posjet ”Petom Isusovom evanđelju” kako još zovu Svetu Zemlju morao je potaknuti ove divne ljude da nam u nasljedstvo ostave ovako lijepu knjigu koja nema samo literarnu i likovnu već i povijesnu vrijednost budući da se sve u životu samo jednom dogodi prvi puta.

Glavna autorica knjige Ankica Svirač Rakhel, javnosti  poznata po pjesmama objavljenim u mnogo časopisa i nekoliko zbornika, kao i u više samostalnih zbirki pjesama, punoj dvorani svetog Franje priznala je da je ovo za nju bio poseban izazov budući da su do sada sve njezine knjižice bile zbirke pjesama, a da gotovo sve pisane stranice ove knjižice sadrže prvo citat iz Biblije, pa njegov komentar i na kraju molitvu.

Osim što je naslikao sličice za ovu knjigu Vilim Šolc je u sklopu njezine promocije u Dvorani svetog Franje izložio i devet svojih prekrasnih slika s kojima je na poseban način okrunjeno ovo putovanje u Svetu Zemlju. Slike prikazuju motive iz Isusovog života od Nazareta i Betlehema preko kušnje u pustinji i Maslinskog vrta pa sve do slike  bazilike gdje se je dogodilo Isusovo ukazanje i slike ukazanja svojim učenicima.

Skip to content