Predstavljena „Baština“ – časopis Gradskog muzeja Virovitica

Povodom 55-te obljetnice Gradskog muzeja Virovitica, u Velikoj izložbenoj dvorani predstavljen je časopis virovitičkog muzeja „Baština“. Riječ o drugom …
Povodom 55-te obljetnice Gradskog muzeja Virovitica, u Velikoj izložbenoj dvorani predstavljen je časopis virovitičkog muzeja „Baština“. Riječ o drugom broju (prvi je izašao 2006. godine) koji čitateljima prezentira rad kustosa i vanjskih suradnika te ukazuje na raznoliku i bogatu djelatnost muzeja. Tekstove potpisuje jedanaest autora, a urednica drugog broja koji je tiskan u 700 primjeraka  je Dubravka Sabolić. Naslovnicu časopisa krasi fotografija keramičke posude za cvijeće iz 19./20. stoljeća koja je sastavni dio kulturno-povijesne zbirke Gradskog muzeja Virovitica.

O drugom broju Baštine,u uvodnoj riječi, urednica časopisa Dubravka Sabolić je napisala:

Tekstovi su razvrstani u nekoliko cjelina. Stručni prilozi kustosa s temama iz područja arheologije i etnologije: Silvije Salaić iz područja arheologije o istraživanjima srednjovjekovne utvrde i što se događa s nalazima nakon iskopavanja; Jasmine Jurković iz etnološke rukopisne grade i terenskog istraživanja o djevojačkom češljanju u selu Gaćištu.

Osvrt na dvije etnološke radionice dale su Zrinka Studen i Jasmina Jurković. Kolegica Danica Draganić piše o Romima u Pitomači, daje prikaz virovitičkog posjeda Schaumburg-Lippe iz doktorske disertacije Stefana Mavera i putopis o svom boravku u Americi.

Slijede tekstovi vanjskih suradnika: osvrt na iskopavanja srednjovjekovne utvrde napisao je Zorislav Horvat, rezultate istraživanja migracija primorskih Bunjevaca na virovitičko područje donosi rad Marijete Rajković.

Ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, prof. povijesti umjetnosti i filozofije, Mihaela Kulej, predstavila je novu internetsku stranicu Gradskog muzeja Virovitica. Na adresi www.muzejvirovitica.hr smještena je nova stranica virovitičkog gradskog muzeja koja je napravljena prema nedavno predstavljenom novom vizualnom identitetu Muzeja, kojeg je osmislio Davor Šunk iz zagrebačke tvrtke Definicija.Osim servisnih informacija o radu, cijenama ulaznica i djelatnicama muzeja, stranica je obogaćena virtualnom šetnjom kroz: kulturno povijesnu, etnografsku, likovnu i dokumentacijsku zbirku, te zbirku Donacija Branislava Glumca. Cilj stranice je informiranje javnosti o radu i događajima u muzeju, kao i najavama budućih događanja, a posjetitelji mogu pogledati i bogatu foto galeriju. Stranicu je izradio Grafički studio Virovitica Online.

U Velikoj izložbenoj dvorani virovitičkog muzeja, sinoć je predstavljen trojezični Vodič kroz Gradski muzej Virovitica. Riječ je o brošuri koja čitatelje, na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, upoznaje sa zbirkama virovitičkog muzeja.

–    Riječ je o publikaciji koju planiramo besplatno podijeliti po najfrekventnijim punktovima u gradu, kako bi se Virovitičani i njihovi gosti, mogli bolje upoznali s radom i postavima u virovitičkom muzeju. Rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, prof. povijesti umjetnosti i filozofije, Mihaela Kulej.

Vodič je u cijelosti tiskan u boji, te osim tekstova o zbirkama obogaćen je i brojnim fotografijama. Digitalno izdanje Vodiča kroz Gradski muzej Virovitica, za koji dan, moći će se preuzeti i sa službenih stranica muzeja, www.muzejvirovitica.hr.

Skip to content