Predstavljen „Zavičaj“ časopis ogranka Matice hrvatske Virovitica

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U izložbenoj dvorani Gradskog muzeja urednik Ivan Zelenbrz i suradnici,mr. Danica Draganić, mr. Jasna Razlog Grlica i dr. Marijan Jergović,predstavili su novi dvobroj Zavičaja, časopisa virovitičkog ogrankaMatice hrvatske.
U izložbenoj dvorani Gradskog muzeja urednik Ivan Zelenbrz i suradnici, mr. Danica Draganić, mr. Jasna Razlog Grlica i dr. Marijan Jergović, predstavili su novi dvobroj Zavičaja, časopisa virovitičkog ogranka Matice hrvatske.

Zavičaja donosi mnoštvo zanimljivih članaka iz kulturnog života Virovitice i stručnih članaka iz prirodoslovlja. Na prvih desetak stranica nalazi se tekst Mirjane Vodopić o virovitičkom Kazalištu, ilustriran fotografijama iz najuspjelijih predstava, te podsjećanje na prestižne nagrade koje su osvojili virovitički glumci. Nastavlja se s objavljivanjem članaka o arheološkim istraživanjima te obradi i izložbi arheoloških nalaza o čemu piše Silvija Salajić. Slijede članci o tunelima nekadašnje virovitičke utvrde. Tiskan je i istraživački rad  mladog suradnika učenika Domagoja Šegregura, koji je sudjelovao na smotri mladih biologa, a ove godine svojim istraživačkim radom Utjecaj spola, prirodne težine i duljine na rast u ranoj adolescenciji, osvojio je prvu nagradu iz biologije čovjeka. Članak je pisan na temelju podataka iz navedenog istraživanja, kao i sažetak istraživačkog rada Andree Grdenić i Senke Švrake, koje su osvojile prvu nagradu na državnom natjecanju mladih biologa u kategoriji ekologije. Digitalna revolucija unosi velike promjene u suvremeni život, pa o etičkoj odgovornosti u biotehnološkom razvoju piše Ivana Turudić. Objavljeni su  zanimljivi članci mr. Danice Draganić i prof. Jasmine Jurković o narodnim običajima.

Sveučilišni prof. Vladimir Kolesarić prikazao je izložbu slika Bernarde Idžojtić pod znakovitim brojevnim nizom 1234…a liječnik i skladatelj  Marijan Jergović piše o svom prijatelju Dragi Britviću, pjesniku čije su uglazbljene pjesme tijekom predstavljanja izvodili Podravski mužikaši i solistica Kristina Domović.

U Zavičaju su objavljeni stihovi Ljube Weissa i učenika OŠ i SŠ, sudionici na smotri LiDraNo 2008.

O projektima i aktivnostima Prirodoslovnog društva Drava  piše mr. Jasna Razlog Grlica, a na kraju ovog dvobroja Zavičaja predstavljena je velika gospodarska tvrtka Tvornica šećera VIRO. (MV)

fotografije: M. Sudar

Skip to content