Predstavljen projekt uređenja centra grada Virovitice – od ”Cvjetnog trga” do crkve sv. Roka

Jučer je u Gradskoj upravi predstavljen prijedlog projekta Šetalište Edite Schubert (na Trgu kralja Tomislava) koji bi Viroviticu prvenstveno trebao promovirati kao grad suvremenih kulturnih zbivanja, te je svrstati u europske trendove predstavljanja kulturnih vizualnih događanja.1 1268302347Jučer je u Gradskoj upravi predstavljen prijedlog projekta Šetalište Edite Schubert (na Trgu kralja Tomislava) koji bi Viroviticu prvenstveno trebao promovirati kao grad suvremenih kulturnih zbivanja, te je svrstati u europske trendove predstavljanja kulturnih vizualnih događanja. Kako je u uvodu rekao gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin ovaj projekt će biti dio buduće gradske šetnice, a jedan od ciljeva je i dati značaj istaknutim Virovitičanima koji su svojim radom i djelom stekli ugled kod nas i u svijetu.

2 1268302347Sa prijedlogom projekta Šetališta Edite Schubert prisutne je upoznao kreator istog, poznati virovitički arhitekt Krunoslav Kovač koji je u uvodu ponajviše govorio o Editi Schubert, ženi osebujne umjetničke pojave na hrvatskoj sceni, te ideji da se njezina recentna umjetnička djela apliciraju na prostore i objekte u Virovitici, tj. u ovom slučaju na dijelu Trga kralja Tomislava. Naglasio je i da djela Edite Schubert imaju umjetnički legitimitet, te da će prostor osvježen sa njenim redizajniranim radovima imati pozitivnu ocjenu struke i biti na tragu europskih umjetničkih stremljenja. Na kraju se je zahvalio živućoj rodbini Edite Schubert, majki i sestrama, koji su odlučili ustupiti i dozvoliti da se njena djela koriste u osmišljavanju prostornih ambijenata Virovitice.

3 1268302347Nakon prezentacije Šetališta Edite Schubert, Dinko Rujer prezentirao je projekt izrade ”Franjevačkog parka” koji se još krajem 19. st. nalazio na prostoru uz samostan i crkvu Sv. Roka, po uzoru na bogat barokni francuski vrt u kojem će građani moći uživati u zelenilu i cvijeću, te malo šetalište koje će nastati popločenjem dijela prostora ispred crkve sv. Roka.

Gradonačelnik Kirin na kraju se je posebno zahvalio ljudima koji su sudjelovali u izradi ovih projekta Krunoslavu i Marku Kovaču, Nedjeljki Županić, Dinku Rujeru, Domagoju Horvatu i Đurđici Aragović, ekipi koja je radila i ”Cvjetni trg” koji je na Danima Hrvatskog turizma prošle godine osvojio drugo mjesto u kategoriji ”Park u mjestu” sa samo 0,1 bod zaostatka za pobjednikom, zagrebačkim Parkom Zrinjevac, te najavio da će izradu navedenih projekta Grad u većini pokriti preko sponzora i donatora.

Skip to content