Predstavljen projekt „Bajkama do stvarnosti – igračka za prijatelja”

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Članice ženskog Lions cluba Verucha, danas su u Kazalištu Viroviticapredstavile projekt “Bajkama do stvarnosti – igračka za prijatelja”,kojem su se tijekom protekle godine pridružili članovi Udruge klubovaliječenih alkoholičara, i mladih iz projekta “Tom i Tonka”, kojeg vodiradna terapeutkinja Dinka Ivčević, uz podršku projektu “Virovitica -zdravi grad”.Članice ženskog Lions cluba Verucha, danas su u Kazalištu Virovitica predstavile projekt “Bajkama do stvarnosti – igračka za prijatelja”, kojem su se tijekom protekle godine pridružili članovi Udruge klubova liječenih alkoholičara, i mladih iz projekta “Tom i Tonka”, kojeg vodi radna terapeutkinja Dinka Ivčević, uz podršku projektu “Virovitica – zdravi grad”.

Po izvornoj ideji dr Branke Kandić-Splavski iz Osijeka, “Bajkoterapija” je zamišljena u vidu specifičnih interaktivnih kreativnih radionica ispunjenih edukativnim i psihosocijalnim sadržajima, temeljenih na tzv. malim kreativnim skupinama, koje interpretiraju bajke čitanjem i različitim scenskim i art-tehnikama kroz igru.

Projekt je namijenjen djeci, tj. mladima u dobnoj skupini do četrnaest godina, a uključila su se i djeca iz Udruge dijabetičara, Udruge slijepih i djeca čiji su roditelji članovi kluba liječenih alkoholičara i oboljeli od PTSP-a. Izabrane skupina samo su reprezentativni uzorak cjelokupne dječje populacije kojoj treba pomoći da se kreativno suoči s problemima.

Rezultati ovakvog načina rada pokazali su visok stupanj učinkovitosti dramske ekspresije u promjeni percepcije, stavova i ponašanja kod djece izložene dodatnom visokom riziku u njihovom rastu, razvoju, sazrijevanju i socijalizaciji, u smislu poboljšanja njihovog funkcioniranja i ponašanja, čime se prevenira eventualni nastanak različitih poremećaja. Korisnici u projekt neposredno uključuju svoje roditelje i druge strukture iz socijalne okoline, a usvojene vještine i poruke prenose i svojim vršnjacima, stvarajući nove stavove i sustav vrijednosti u životu, postajući sretnije i zdravije osobe.

“Mali Bajkoterapeuti” su do sada ispričali i doživjeli pet bajki koje su izvedene u prostorima Zavoda za javno zdravstvo “Sv.Rok”, Opće bolnice Virovitica i na poučnoj stazi Virovitičkih ribnjaka.

Pripremala ih je i vodila glumica gradskog kazališta Snježana Lančić Prpić, zajedno sa glumcima – djecom iz Učeničkog doma Virovitica.

Bile su to Božićna bajka “Polje milosrđa”, Ivane Brlić Mažuranić, “Bijeli klaun”, “Zec i jež”, “Ivica i Marica” i “Maca Papučarica”.

Među bajkama kao posebnost se izdvojila predstava izvedena u kazalištu lutaka, koje je originalni projekt dipl. ing. Krunoslava Kovača, djeda male Petre koja je posudila svoje kazalište svoj djeci koja su se došla igrati.

Kulise za kazalište lutaka izradili su slikar Željko Vampovac i radna terapeutkinja Ivana Boduljak iz Doma za zaštitu duševno bolesnih osoba u Borovi.

Uspjeh predstave, dječji osmjesi i radost inspirirali su na izradu petnaest kazališta lutaka, koja su izrađena u poduzeću “Tehnohit” vlasnika Mladena Balića iz Pitomače, a što je sponzorirala Zagrebačka banka.

Svaku predstavu pratile su kamere Tomislava Saića, Rudolfa Vandžije i oko Matije Turkalja, koji je danas po prvi put prezentirao i dokumentarni film o projektu “Bajkoterapije”.

Posebno je dragocjen poklon koji je darivan uz svako kazalište lutaka, a to su pravi crveni kazališni zastori i i po dvije lutke za svaki vrtić i školu, koje su Petra Kovač, njena baka i djed Kruno sami tijekom vikenda izradili.

Predstavljanju projekta među ostalima nazočio je pročelnik za društvene djelatnosti pri Gradu Virovitici, Marc Šojat. (vo)

Skip to content