Predstavljen program Noći knjige u Virovitici: Mjesta još ima, prijavite djecu na prespavanac, sebe na kviz

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica danas (utorak) je na konferenciji za medije predstavljen bogat program ovogodišnje Noći knjige, koja počinje u petak, 21. travnja i završava u nedjelju, 23. travnja. Pod nacionalnim motom “Umjetna inteligencija” Gradska knjižnica i čitaonica pripremila je niz sadržaja za sve generacije.

Ravnatelj Robert Fritz podsjetio je kako je jučer (ponedjeljak) otvoren literarni natječaj za kratku priču pod nazivom “izGradi Priču o suTra” te da traje do 24. travnja. Sukladno temi ovogodišnje Noći knjiga, od sudionika zahtjeva da pomoću alata Chat GPT – Open AI napišu spekulativno fikcijsku priču od najviše 500 riječi na temu “Virovitica u budućnosti”.

Fritz je rekao kako samu manifestaciju Noć knjiga vidi kao „veliko događanje u knjižničarstvu knjižarstvu i nakladništvu“, a koje se ove godine obilježava po 11. put u Hrvatskoj.

PLAYSTATION, ČITANJE, PRESPAVANAC UZ SF MARATON

Mi ga u našoj Knjižnici u Virovitici obilježavamo od samog početka, a nastavit ćemo tako i dalje. Ovogodišnji program smatram atraktivnim, mislimo da je osmišljen za sve društvene skupine, pojedince i naše korisnike. Vjerujemo da imamo aktivnosti koje će zadovoljiti njihove interese i potrebe – rekao je ravnatelj.

Na polukatu je postavljena izložba znanstvene fantastike koja je u skladu s ovogodišnjim motom, pa posjetitelji mogu razgledati i posuditi knjige iz domene umjetne inteligencije.

Stručnjaci kažu da je umjetna inteligencija buduća revolucija, a mi knjižničari smo agilni po tom pitanju i uključujemo se u promišljanje o temi. Ujedno, u prvom planu nam je i dalje knjiga, o čijem ćemo statusu razgovarati, o tome kako potaknuti čitanje, kritičko mišljenje, povećati čitalačku pismenost…bavit ćemo se svim onim temama koje su vezane uz poslovanje s knjigom, u domeni knjižničarstva, knjižarstva i izdavaštva – rekao je R. Fritz.

DOLAZAK UZ PRIJAVE

Kroz tri dana sve generacije korisnika pozvane su na čitanje knjiga, turnir u računalnim, VR i Playstation igricama, za djecu je organizirano i spavanje u vrećama uz SF filmski maraton te druženje i radionicu s popularnim Ribafishom. U subotu će u dva termina biti održan i BiblioPub kviz, kojeg će također voditi Ribafish. Detaljnije o samom programu možete vidjeti ovdje.

Za sve programe, za čije su osmišljavanje zaslužni svi djelatnici Knjižnice, ima još slobodnih mjesta. Prijavite se i uživajte u ovogodišnjoj Noći knjiga – pozvao je zainteresirane R. Fritz.

Podršku ovoj manifestaciji dao je i gradski pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica. Pohvalio je kontinuirane aktivnosti koje provodi Knjižnica, osobito u kontekstu sadržaja za najmlađe, a koji je svoje mjesto našao i u ovogodišnjem programu Noći knjige.

NOV SADRŽAJ

S ovim događanjima, od razmjena knjiga do noćenja u Knjižnici stvarate nova događanja koja će svakako privući publiku. Nadam se da su neka mjesta već i popunjena, a obzirom da je njihov broj ograničen – rekao je pročelnik A. Bjelica.

Naglasio je kako Grad Virovitica uz Ministarstvo kulture i medija podrškom prati sva događanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Podsjetio je da je pri završetku važan projekt “Potrubi za knjigu”, a koji se provodi u partnerstvu Knjižnice, Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

Riječ je o dobavi i opremanju bibliokombija i popratnih sadržaja, kao što su garaža i pomoćna knjižnica za bibliokombi, čime će se doprinijeti razvoju Gradske knjižnice i čitaonice i dostupnosti njenih usluga. Nadam se da ćete svojim sadržajima nastaviti udovoljavati svim zahtjevima 21. stoljeća – poručio je pročelnik Bjelica. (www.icv.hr, mlo)

Skip to content