Predstavljanjem Capoeire završen virovitički Tjedan multikulture

Predstavljanjem škole Capoeire regional Filhos de Bimba – Hrvatska, završen je virovitički Tjedan …1 1226907796Predstavljanjem škole Capoeire regional Filhos de Bimba – Hrvatska, završen je virovitički Tjedan multikulture koji je organizirala udruga S.O.S. telefon – poziv u pomoć. Tako su se brojnoj virovitičkoj publici koja je nadmašila sva očekivanja organizatora, predstavila slovačka, romska, mađarska, češka i brazilska kultura.

Čast da zatvori virovitički Tjedan multikulture pripao je predstavljanju hrvatskog predstavništva brazilske škole capoeire regional Filhos de Bimba – Hrvatska. Capoeira je brazilska vještina koja kombinira borbu, ples, glazbu, filozofiju i tradiciju. Pozitivno utječe na držanje, energiju, koordinaciju, ravnotežu, kondiciju, snagu i samosvijest. Ne zasniva se isključivo na borbi, već je neodvojiva od ritma, neverbalnog dijaloga «boraca», razgovora i rituala. Ona je umijeće i filozofija, a ne samo sport.

Razvili su je afrički robovi u Brazilu, počevši od kolonijalnog vremena (od otkrića Brazila 1500. godine i naseljavanja prvih Europljana). Karakteriziraju je spretni, akrobatski pokreti koji se često rade sa zemlje ili u potpuno inverznom položaju.

Postoje dva osnovna stila capoeire koji se razlikuju već na prvi pogled – angola: sporiji, niski stil koji posebnu pažnju posvećuje ritualima i tradiciji capoeire, te regional: sa svojom karakterističnom akrobatskom fluidnošću i naglaskom na tehniku i strategije. Oba stila obilježava česta upotreba “lažnjaka” i trikova. (vo)

Skip to content