Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković otvorio je 26. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2023

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je danas (petak) u Virovitici 26. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na kojemu se ove godine na više od 21 tisuću četvornih metara vanjskog i unutarnjeg izlagačkog prostora predstavlja više od 500 izlagača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Srbije, Makedonije, Italije, Austrije i Azerbajdžana.

Uz predsjednika Vlade svečanosti otvorenja nazočili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

U hali Viroexpa uz domaćine, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, na otvorenju su bili i europski zastupnici Karlo Ressler i Sunčana Glavak, petorica akreditiranih veleposlanika u Republici Hrvatskoj Qi Qianjin (Kina), Peter Susko (Slovačka), Gašper Dovžan (Slovenija), Anar Imanov (Azerbajdžan) i Altay Abibullayev (Kazahstan). U ime zemlje partnera ovogodišnjeg sajma izaslanstvo BiH je predvodio Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH.

IMGL3392

Otvorenju su nazočili i predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil te državni tajnici Tugomir Majdak (Ministarstvo poljoprivrede) i Tonči Glavina (Ministarstvo turizma i sporta). Bio je tu i Dragan Jelić (ravnatelj SAFU-a), Ante Lončar (ravnatelj HZZ-a), Vjeran Vrbanec (predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a), Igor Fazekaš (član Uprave Hrvatskih šuma), Ivan Serdar (v.d. ravnatelja HZMO-a), Darja Sokolić (ravnateljica HAPIH-a), Martina Dalić (predsjednica Uprave Podravke), ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vesna Šerepac.

Hrvatske župane predstavljali su župan Ličko-senjske županija Ernest Petry i Darko Koren župan Koprivničko-križevačke županije. Uz njih na svečanosti otvorenja nazočili su brojni zamjenici župana iz velikog broja hrvatskih županija te brojni gradonačelnici iz cijele Hrvatske i inozemstva, gospodarstvenici iz cijele Hrvatske…

GOSPODARSKI BREND

Prvi se, u ime domaćina, obratio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

-Glavna tema Viroexpa je gospodarstvo, ali tu se naravno moramo nadovezati i na politiku jer ona mora zastupati gospodarstvo, odnosno uklanjati prepreke u poslovanju. Stoga je važna dvosmjerna komunikacija između svih sudionika vlasti – od državne do lokalne kako bi se dale jasne smjernice i prijedlozi za rješavanje problema na terenu.

Politika mora biti prijatelj poduzetniku, a ujedno i zaštita radniku. Uvođenje Eura i ulazak u Eurozonu omogućio nam je plaćanje jednom od najjačih svjetskih valuta, dobili smo stabilan kreditni rejting i danas ćemo lakše doći do inozemnih investitora jer nam je bez zapreka otvoreno ogromno europsko tržište.

aa

Govoreći o gospodarstvu i politici, naš sajam Viroexpo zapravo je primjer dobre prakse, a potiče ga upravo sinergija politike svih razina, kao i sinergija gospodarstva. Posebno smo ponosni što nam svi govore kako je ovo „sajam sa dušom“. Hvala vama, našim dragim gostima, izlagačima i posjetiteljima na dolasku. Uživajte u našem gradu i na našem sajmu, a mi ćemo se potruditi biti najbolji domaćini u ova tri dana koja su pred nama – naglasio je Kirin.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović dugi niz godina je bio direktor Viroexpa, u vrijeme kada je sajam doživljavao najveću ekspanziju. Govoreći na otvorenju sajma, istaknuo je kako je sajam danas pitanje gospodarskog pretiža, gospodarski brend uz koji se vežu Virovitica i Virovitičko-podravska županija te  pozornica na kojoj će izlagači predstaviti svoje proizvode i usluge.

– Danas se možemo pohvaliti brojnim pozitivnim statističkim pokazateljima, kada govorimo o rastu gospodarstva, a u tome udio ima i sajam Viroexpo, jedini “sajam s dušom”, na koji se izlagači i posjetitelji uvijek vraćaju i nikad ne odustaju od njega.

b

Kroz godine on se pozicionirao kao jedan od najvažnijih sajmova u Hrvatskoj, što je  prepoznala i Vlada RH,  koja je pokrovitelj našeg sajma, kao i četiri resorna ministarstva. Hvala i predsjedniku Vlade koji je već 10 godina dio ove naše manifestacije, hvala svima koji sudjeluju u organizaciji, hvala izlagačima zbog kojih i organiziramo ovaj sajam; trud vaših ruku i rada vaših obitelji kroz tradicionalne proizvode koje danas predststavljate svima nam je poticaj da budemo još bolji i uspješniji te da sajam svake godine bude još veći i bolji – rekao je župan, također poželjevši svima da ostvare puno korisnih poslovnih kontakata i da kroz sva tri dana uživaju na sajmu.

DOMAĆI PROIZVODI I PROMOCIJA USLUGA

Županija partner ovogodišnjeg sajma je Ličko-senjska, a nazočnima se na svečanosti otvorenja obratio ličko-senjski župan Ernest Petry. Izrazio je zadovoljstvo i čast biti partnerom Viroexpu, kojeg je nazvao “velebnom manifestacijom”.

Pohvalio je srdačne domaćine te sve izlagače.

-Vi ste, dragi prijatelji, danas ovdje donijeli rezultate rada svojih ruku, znoja, truda svojih obitelji. Ovi puni štandovi, ovo bogatstvo najrazličitijih proizvoda; to je vaš prilog našem i boljem razvoju – rekao je.

c

Naglasio je važan spoj tradicije i modernih tehnologija.

-Tradicija je grčevita borba za očuvanje našeg hrvatskog identiteta i ide ruku pod ruku s otvorenošću prema modernom i suvremenom, ali u tom spoju moramo znati tko smo, iz kojeg smo kraja došli i naroda potekli koje su vrijednosti koje nas jedine mogu očuvati. Uz sve navedeno prioritet nam moraju biti investicije kako bi smo zadržali opstojnost života u najljepšem kutku na kugli zemaljskoj. A sve u cilju otvaranja novih radnih mjesta, kako bismo našu mladost zadržali u jedinoj hrvatskoj domovini. Ova velebna manifestacija samo je jedna potka, samo je jedan mali dio onoga što Hrvatska nudi – zaključio je.

BiH je po drugi put zemlja partner Viroexpa. Prvi put je to bilo 2009., a drugi put 2023. U njeno ime zahvalio je predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine Marko Šantić, koji je naglasio povezanost Hrvatske i BiH ne samo kroz graničnu povezanost, već i gospodarstvo, ali i izvrsnim rezultatima ostvarenima u vanjsko-trgovinskoj razmjeni.

-Čestitam organizatorima ovog sajma na ponovo jednoj velebnoj, gospodarskoj manifestaciji.  Kao komora već dugi niz godina vrlo intenzivno surađujemo s
Hrvatskom gospodarskom komorom i uspješno radimo i zajedničke projekte prekogranične suradnje. Nadamo se i da ćemo kroz ovaj “sajam s dušom”, Viroexpo, tu suradnju još i
poboljšati – rekao je M. Šantić i iznenadio župana Igora Androvića i gradonačelnika Ivicu Kirina poveljom Lumia Mostariensia, koju im je dodijelio kao zahvalu za dugogodišnju suradnju i doprinos u međuregionalnoj suradnji.

d

Zahvalio je i premijeru Andreju Plenkoviću što je  “s timom nesebično niz godina radio na zaštiti hrvatskog naroda u BiH te promociji BiH kao prijateljske zemlje u Europi i svijetu te  omogućio da danas imaju kandidacijski status u EU, gdje pripadaju i koji će kroz reforme koje slijede status nastojati i opravdati.”

VAŽAN INVESTICIJSKI KREDITNI REJTING

Otvarajući 26. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2023. predsjednik Vlade RH Andrej Plenković poželio je svima da kontakti koje ovih dana ostvare na sajmu budu plodosni i pridonesu ukupnom razvoju svih hrvatskih područja.

Osvrnuo se ulazak u Schengenski prostor, Eurozonu i smanjenje javnog duga. Naglasio je kako je Hrvatska danas zemlja koja je na radaru svih onih koji s njom žele poslovati.

-Danas je Hrvatska zemlja sa snažnom međunarodnom ekonomskom i financijskom
reputacijom,  s investicijskim kreditnim rejtingom po sve tri svjetske agencije, poštuje nas se na međunarodnim i domaćim tržištima, što nas dovodi u situaciju da po prvi puta izdamo državnu obveznicu koju ćemo otvoriti za ulaganje našim građanima. Obveznica je način da se prikupe sredstva i ulaže i pokaže povjerenje u Republiku Hrvatsku. To je dobar način za državu, građane, kao i za povjerenje i animiranje tržišta kapitala – rekao je premijer Plenković.

Govorio je i o politici brzog državnog intervencionizma u posljednje tri godine, kao odgovor na pandemiju koronavirusa i energetske krize zbog ruske agresije na Ukrajinu. U tom periodu, rekao je premijer, mjerama je isplaćeno je 800 000 plaća u privatnom sektoru, a kroz niz davanja i olakšica ostalo je funkcionalno oko 130 tisuća hrvatskih poduzeća.

e

-Nismo zaboravili ni poljoprivrednike, ribare, umirovljenike, sve koji žive na rubu siromaštva. U posljednjih godinu dana kroz potpore izdvojeno je 3,5 milijardi eura, svi plaćamo jeftiniju struju, plin i naftne derivate. Suzbili smo inflatorne pritiske, zadržali ih na 10,8 posto u prošloj
godini i možemo reći da će nam gospodarski rast biti oko 6 posto . Sve to govori da smo pokazali veliku otpornost gospodarstva i agilnost, da ekonomski socijalno i financijski budemo stabilni. Sada smo zaštićeniji u Euro području, imamo razne mehanizme za pomoć, ali imamo i niz poluga pomoću kojih možemo uložiti u  regionalni razvoj, poljoprivredu gospodarstvo obrtništvo i infrastrukturu – napomenuo je premijer.

Na kraju najavio je tri strateške teme za Hrvatsku, kojima će se, kaže, baviti hrvatska Vlada; globalnu temu klimatskih promjena i energetske politike koje će biti spojene u zajedničku, a koja treba osigurati energetsku sigurnost i manje fosilnih goriva, potom digitalnu transformaciju u svim segmentima poslovnoga sektora, a kao posljednju, koji je  nazvao “presudim pitanjem hrvatske budućnosti” najavio je demografsku revitalizaciju.

Uz Vladu RH, pokrovitelji ovogodišnjeg sajma su – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma. Zemlja partner je BiH, a županija partner je Ličko-senjska županija.

Organizatori i pokrovitelji su: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Tehnički organizator je Viroexpo d.o.o. Sponzor partner su Hrvatske šume.

Nakon otvorenja, premijer Andrej Plenković sa suradnicima i u pratnji domaćina obišao je sajam i podijelio par riječi s ovogodišnjim izlagačima

(www.icv.hr, mlo, vpz.hr, foto: K. Toplak)

Skip to content