Predsjednik Hrvatskog sabora, Vladimir Šeks, otkrio spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, danas je u Virovitici,ispred zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, otkrio spomenikprvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu…Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, danas je u Virovitici, ispred zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, otkrio spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Ante Jurkića iz Zagreba. Izgradnju spomenika financirali su Grad Virovitica, tvrtka Virkom d.o.o. i Flora Vtc. d.o.o., svaki po 80.000 kuna.

Povodom otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, gradonačelnik Kožnjak je rekao:

– Ponosan sam što je grad Virovitica jedan od rijetkih gradova koji postavljaju spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. Virovitica tako među prvima ima trg dr. Franje Tuđmana, a od danas i spomenik. Od ove godine planiramo uvesti tradiciju, da svaki put za Dan grada Virovitice postavimo jedan spomenik. Virovitica ima sedam prekrasnih parkova, a zadnjih trideset godina nije postavila niti jedan spomenik.

U ime dragovoljaca Domovinskog rata govorio je Josip Đakić koji je istaknuo:

– Podizanjem ovog spomenika želimo odati priznanje i poštovanje za današnju slobodu i neovisnost te put u Europu koji je pred nama. Da nije bilo Tuđmana i njegove upornosti, da nije bilo ovog čovjeka koji je i Radićeve i Starčevićeve ideje pretvorio u djelo, zasigurno ne bi bilo ni domovine Hrvatske!

Nazočnima se obrati i predsjednik Hrvatskog sabora, Vladimir Šekst koji je prije otkrivanja spomenika rekao:

– Otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, nije tek puko otkrivanje jednog spomenika, nije tek jedan u nizu od bezbrojnih događaja u Virovitici, Virovitičko-podravskoj županiji i Hrvatskoj. Radi se o jednom osobitom događaju jer otkrivanje ovog spomenika je snažna poruka i snažno svjedočenje o povijesnoj ulozi i značenju prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Snažna poruka njegovom znanstvenom djelu, književnom djelu, političkom djelu i na polju svih silnica koje su osvjetljavale put hrvatskoj slobodi i hrvatskoj državnosti.

Uz predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, otkrivanju spomenika nazočili su: saborski zastupnici Josip Đakić, Tomislav Tomić i Nevenka Majdanić, državni tajnici iz više ministarstava, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, izaslanstvo Virovitičko-podravske županije na čelu s županom dr. Stjepanom Feketićem, predstavnici gradova prijatelja, te broj građani Virovitice. (aj)

Skip to content