Pozitivan efekt decentralizacije, Jedinicama lokalne samouprave – 22 milijuna kuna više

Pod predsjedanjem župana Virovitičko – podravske županije, dr. StjepanaFeketića i uz nazočnost njegovog zamjenika Zvonimira Koića, te tajnikaSkupštine Ivana Horvata, održan je Kolegij načelnika i gradonačelnikaVirovitičko – podravske županije kojem su se odazvali predstavniciJedinica lokalnih samouprava gradova Virovitice…Pod predsjedanjem župana Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepana Feketića i uz nazočnost njegovog zamjenika Zvonimira Koića, te tajnika Skupštine Ivana Horvata, održan je Kolegij načelnika i gradonačelnika Virovitičko – podravske županije kojem su se odazvali predstavnici Jedinica lokalnih samouprava gradova Virovitice (gradonačelnik Zvonko Kožnjak), Slatine (gradonačelnik Ivan Roštaš), Orahovice (gradonačelnik Joisp Nemec), te načelnici općina Pitomača (Željko Grgačić), Lukač (Đuro Bukvić), čačinci (Ivan Mališ), Gradina (Dražen Pejić), Mikleuš (Josip Dundović), Nova Bukovica (Zlatko Milošević), Suhopolje (dr. Davor Hock), Špišić Bukovica (Ivica Lulić).

Na Kolegiju se govorilo o proračunima Jedinica lokalne samouprave s područja Virovitičko – podravske županije u periodu od 2004. do danas te pozitivnim efektima decentralizcije na području Virovitičko – podravske županije.

Zaključeno je kako je su proračuni Jedinica lokalne samouprave te 2004. godine bili 130.174.387,00 kuna, dok je danas za isti broj Jedinica lokalnih samouprava (13 općina i g 3 grada) – 235.052.141,00 kuna. Osim toga, govorilo se i o decentralizaciji, odnosno koliko je ona doprinijela većem proračunu svih Jedinica lokalnih samouprava na području Virovitičko – podravske županije.

–    Izražavam zadovoljstvo prikazanim stanjem, jer su Proračuni Jedinica lokalne samouprave 2004. godine iznosili 130 milijuna kuna, a danas su 235 milijuna kuna, što je povećanje od čak 80 posto. Tome treba pridodati i 80 milijuna kuna proračunskih sredstava Virovitičko – podravske županije što iznosi 315 milijuna kuna. Vidljivo je da je posebno intenzivno Proračun rastao za 2007. godinu, što je plod osim investicija iz Fondova, Ministarstva, Vlade Republike Hrvatske i efekt decentralizacije. Iz raspoloživih podataka vidljivo je da je u jedanaest Jedinica lokalnih samouprave, odnosno gradova i općina koji su se odazvali na današnju sjednicu Kolegija, zbog efeketa decentralizacije, zamijećen porast financijskih sredstava tih gradovi i općine u iznosu od oko 22 milijuna kuna. U tome prednjači grad Virovitica sa 11 milijuna kuna, ali u gradu Virovitici je ionako smješteno čak 56 posto privredne snage ove Županije, pa je navedeni iznos očekivan –kazao je u zaključku Kolegija župan Virovitičko – podravske županije dr. Stjepan Feketić.

Na sjednici Kolegija načelnici i gradonačelnici iznesli su niz bitnih pomaka koji su se u posljednje vrijeme dogodili u tim Jedinicama lokalne samouprave, od otvaranja mnogobrojnih poduzetničkih zona, otvaranja farmi muznih krava, stvaranja boljih infrastrukturnih uvjeta itd. Posebno je apostrofiran pozitivan efekt decentralizacije zbog kojeg su Jedinice lokalne samouprave dobile značajna sredstva.

Skip to content