Povodom Dušnog dana i blagdana Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Povodom obilježavanja Svih svetih i Dušnog dana, a u spomen na sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće na centralnom spomen obilježju braniteljima Domovinskog rata na Gradskom groblju u Virovitici.Povodom obilježavanja Svih svetih i Dušnog dana, a u spomen na sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće na centralnom spomen obilježju braniteljima Domovinskog rata na Gradskom groblju u Virovitici. Vijence i svijeće položiti će izaslanstva: Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, Ureda državne uprave VPŽ, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave VPŽ, HVIDR-e Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata…

Izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvodio je župan Tomislav Tolušić za svojim zamjenicima Zvonimirom Koićem i Zdravkom Dijakovićem te predsjednikom Skupštine VPŽ Josipom Novogradecom i tajnikom Skupštine Ivanom Horvatom.Osim toga, vijenac i svijeće zapili su i izaslanici grada Virovitice koje je predvodio gradonačelnik Ivica Kirin sa zamjenicima Željkom Grahovac i Ivanom Sićem kao i predsjednicom Gradskog vijeća Lahorkom Weiss.

Osim toga, nazočni su položili i cvijeće te zapalili svijeće na grobovima hrvatskih branitelja na virovitičkom groblju. Podsjetimo, Svi sveti su dan kada se paljenjem svijeća podno križeva i kapelica prisjećamo onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni u svjetlu vjere pronašli svoj mir. Spomen na svete mučenike u kršćanskoj se tradiciji slavi od 4. stoljeća, no tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga. Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, 2. studenoga, počeo se obilježavati od početka 11. stoljeća i ubrzo se proširio među narodima.

Skip to content