Povodom Dana sjećanja na sve prešućene hrvatske žrtve, u Mrtvom jarku nedaleko sela Bukova održan središnji skup

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Mrtvom jarku nedaleko sela Bukova na području općine Suhopolje, održan je središnji skup u povodu Dana sjećanja na sve prešućene hrvatske žrtve. Naime, Europski parlament proglasio je 23. kolovoza Sveeuropskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima u XX. stoljeću. Prema svjedočanstvima i na području Virovitičko-podravske županije dogodila su se masovna smaknuća, pa je tako središnji skup održan u Mrtvom jarku.

Uz nazočnost saborskog zastupnika, predsjednika HVIDRA-e i izaslanika predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Josipa Đakića, izaslanstva Virovitičko-podravske županije na čelu s predsjednikom skupštine Josipom Novogradecom, izaslanstva gradova Virovitice i Slatine, te općina s područja županije, izaslanstva Policijske uprave Virovitičko-podravske županije, predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata i udruge Hrvatski domobran, a u organizaciji općine Suhopolje odana je počast poginulima kod Mrtvog jarka.

Skupu se je u ime domaćina prva obratila načelnica Općine Suhopolje, Zlata Šljivac, između ostalog naglasivši kako postoje živi svjedoci koji svjedoče o stradanjima hrvatskog naroda na obroncima bilogore, o 700 ubijenih i pokopanih u Mrtvom jarku nakon 2. svjetskog rata.

Marijan Brlek, predsjednik udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i predsjednik općinskog vijeća Suhopolja, u svojem izlaganju istaknuo je:

– 2. Svjetski rat završio je 9. svibnja 1945. godine, a ova tragedija koje se dogodila u Mrtvom jarku čak tri mjeseca nakon završetka rata ne može se okarakterizirati nikako drugačije nego kao zločin. Zločin tim prije što su među pobijenima bili i nedužni civili.

Predsjednik virovitičke udruge Hrvatski domobran, Vlatko Ljubičić, u svojem obraćanju prisutnima iznesao je na desetke primjera zločina nad hrvatima u 2. svjetskom ratu na području Virovitičko-podravske županije kao i lokacije otkrivenih masovnih grobnica na našem području. Osudio je, kao i svi prisutni, sve što se događalo nad hrvatskim stanovništvom za vrijeme i nakon 2. svjetskog rata.

 

Saborski zastupnik, predsjednik HVIDRA-a i izaslanik predsjednika HDZ-a, Josip Đakić izrazio je žaljenje za svim žrtvama totalitarnih režima i naglasio kako niti jedna osoba koja je izvršila zločin u Mrtvom jarku nije izvedena pred sud i osuđena za svoja nedjela. Naglasio je kako postoje svjedočanstva o stotinama tisuća žrtava u koje su pobijene od strane partizana za vrijeme i nakon rata, a niti jedan partizanski general niti zapovjednik UDBA-e ili OZNA-e nije stao pred sud.

 

Mrtvi jarak je mjesto koje se nekada zvalo Duboki jarak. No nakon masovnih smaknuća hrvatskih zarobljenika 1945. godine, sudionika “Križnoga puta”, od strane komunističkih vlasti i partizanskih eskadrona smrti, prozvan je Mrtvi jarak, ime koje nosi i danas. Na području Virovitičko-podravske županije, do sada je otkriveno 70 masovnih grobnica i pojedinačnih grobova gdje je zakopano 4.165 žrtava toga vremena. Na području grada Virovitice otkrivene su masovne grobnice u Milanovcu (kod Kaže), u blizini današnje šećerane, na Đolti kod današnje Zapadne obilaznice, uz živicu kod Gradskog groblja te kod Šintarnice na kraju Bečke ulice.

Na kraju skupa, a nakon molitve koju je izrekao suhopoljski župnik Pavle Filipović, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja.

www.vpz.hr

 

Skip to content