Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Virovitici odana počast poginulima za Domovinu

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice Vojno redarstvene operacije Oluja kod spomen obilježja ispred PU virovitičko-podravske te na Gradskom groblju u Virovitici odana je počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Počast su odala izaslanstva Grada Virovitice predvođeno gradonačelnikom Ivicom Kirinom i njegovom zamjenicom Vlastom Honjek-Golinac, Virovitičko-podravske županije predvođeno pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martinom Bunić, PU virovitičko-podravske predvođeno načelnikom Marcelom Štrokom te predstavnici brojnih braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije.

Riječi molitve uputio je policijski kapelan Ozren Bizek.

Vojno-redarstvenom akcijom Oluja hrvatske su snage u kolovozu 1995. godine oslobodile više od 80 posto okupiranog teritorija. Riječ je o najvećoj operaciji Hrvatske vojske i ujedno jednom od simbola Domovinskog rata. Uz Bljesak, Oluja je ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

– Ovo je dan kada se sjećamo Vojno redarstvene akcije Oluja, koja je postala bitka svih bitaka. Na današnji dan se sjećamo svih onih kojih nema, koji su dali živote za Hrvatsku, ali i svih onih koji su svojom hrabrošću stvarali samostalnu Hrvatsku i zbog kojih mi danas živimo u neovisnoj i slobodnoj državi u kojoj sami možemo kreirati sve ono što je potrebno da bi hrvatski narod imao sigurnu budućnost. Obilježavanja ovih važnih datuma ne smiju se zaboraviti, ponajviše zbog mladih generacija kako se povijest ne bi ponovila. Rat za Hrvatsku je počeo u Virovitici, a naši branitelji su dali nemjerljiv doprinos u njenom stvaranju – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Tih dana prisjetio se i predsjednik HVIDR-e Virovitica Mirko Poljanac.

– Riječ je o jednoj od najvećih pobjeda vojske i policije u suvremenoj političkoj povijesti Hrvatske. Čak i neka američka vojna učilišta istražuju akciju Oluja kao krunu svih naših petogodišnjih nastojanja da stvorimo neovisnu državu. Virovitica je sudjelovala u svim borbenim operacijama u Republici Hrvatskoj i šire. Ovim putem pozdravljam obitelji svih naših poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida i svih onih koji su radili za nas branitelje jer mi na terenu ne bi mogli normalno funkcionirati da nije bilo prave logistike – rekao je Poljanac.

(icv.hr, virovitica.hr)

Skip to content