Povodom Dana mjesnog odbora Taborište otvorena izložba Gjure Horvata

Prigodom obilježavanja dana zaštitnika župe i naselja Taborišta sv. Leopolda Mandića, u Mjesnom domu u Taborištu upriličena je izložba slika domaćeg autora i slikara pejzaža i seoskog života, člana likovnog kluba Nikole Tricka …Prigodom obilježavanja dana zaštitnika župe i naselja Taborišta sv. Leopolda Mandića, u Mjesnom domu u Taborištu upriličena je izložba slika domaćeg autora i slikara pejzaža i seoskog života, člana likovnog kluba Nikole Tricka i naivnog umjetnika Gjure Horvata. Tehnika kojima naš Gjuro rado, ali i često radi su akvareli i ulja. Tim tehnikama prikazuje vrlo osobne motive,, one uz koje je emocionalno vezan. Njegovo slike šarenih boja najčešće prikazuju krajolike u koje on smješta razne likove. Slikanjem, kako i sam kaže, želi stvoriti svoj svijet, svijet njemu poznatih ljudi, prirodu, ljude i njihove običaje kojih se rado prisjeća iz svojih prošlih vremena.  

Gjuro Horvat je samouk slikar, rođen je 01.svibnja 1943. u selu Sovjak, općina Suhopolje. Osnovnu školu završio je u Virovitici, a zatim odlazi u Zagreb gdje završava srednju strojarsku, a VPŠ u Vinkovcima.
Radni vijek provodi u industrijskoj montaži na projektiranju industrijskih linija te raznih poljoprivrednih oruđa.
Likovnim se radom počinje baviti još u osnovnoj školi, koju je pohađao u Virovitici. Slikao je u temperi i akvarelu. Slika pod brojem 1 tempera, (naknadno lakirana, veličine 23×29 cm) napravljena je od platna stare košulje nalijepljene na ukočeno drvo (šperploču) po sjećanju na ulicu, od kolodvora do osnovne škole u Pitomači, 1956/1957 god.


Stradao je u lipnju 1991. god. od nepoznatih (balvan revolucija) u klancu blizu mosta na Brani (Bačevac-Lukač). Zadobio je oštećenja kralježnice, ekstremiteta i glave. Do kraja 1994. god. obolijeva od posljedica stradavanja te bolest ostaje trajna. Iste godine prolazi kroz veliku tragediju kada mu pogiba sin Tomislav, kao hrvatski branitelj i sudionik Domovinskog rata,no, život našeg Gjuru ponovno ne mazi jer ne tako davno iznenada, zbog bolesti odlazi zauvijek i njegov drugi sin Predrag. Neizlječivu tugu pokušava zaboraviti potpuno se posvećujući slikanjem i radom. Prvu samostalnu izložbu priređuje u “Domu hrvatske vojske” 1997. godine, a drugu 1999. godine. Godine1998. postaje član HDNU u Zagrebu. Nekoliko godina kasnije pridružuje se likovnom klubu Nikole Tricka u Virovitici.
Sudjeluje u mnogim (skupnim) izložbama.

Otvorenje izložbe uveličali su i članovi KUD-a Virovitica sa svojim nastupom, a izložbu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Lahorka Weiss.

Skip to content