Povodom Dana grada, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks otkriva spomenik dr. Franji Tuđmanu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Gradsko poglavarstvo Grada Virovitice na danas održanoj sjednicidoneslo je Zaključak o prihvaćanju ocjene idejnog rješenja za uređenjeprostora ispred zgrade Gradske knjižnice postavom spomenika dr. FranjiTuđmanu.Gradsko poglavarstvo Grada Virovitice na danas održanoj sjednici doneslo je Zaključak o prihvaćanju ocjene idejnog rješenja za uređenje prostora ispred zgrade Gradske knjižnice postavom spomenika dr. Franji Tuđmanu. Spomenik će povodom Dana grada Virovitice, 14. kolovoza, svečano otkriti predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. Na natječaj su stigla tri idejna rješenja, a nakon razmatranje Stručnog ocjenjivačkog suda prihvaćeno je idejno rješenje akademskog kipara Ante Jurkića iz Zagreba. Spomenik će biti postavljen na izduženo kameno ‘lebdeće’ postolje 2×4 metra, visine 0,5 metara s cezurom prema terenu od 0,1 metar. Postojeća žardinjera koja se nalazi ispred zgrade Gradske knjižnie i čitaonice Virovitica biti će uklonjena  te će se nadomjestiti s dva kvadratična plitka cvjetnjaka odmaknuta po 4,5m lijevo i desno od spomenika.

Nastale promjene dopuniti će se opločnicima. Postolje za jarbole, za zastave, postaviti će se krajnje južno na granicu obuhvata, a ploča s natpisom izmjestiti će se sjeverno uz stalke za bicikle.

Uz pločnik, predloženo je postavljanje svjetiljki na koje će biti montirani izvori rasvjete za spomenik.

Dr. Franjo Tuđman biti će prikazan prvenstveno kao intelektualac, vizionar i književnik, u sjedećoj pozi dok sugestivno komunicira sa sugovornicima. U ovom slučaju sugovornici su građani Virovitice i cijele Hrvatske, a kako je zgrada ispred koje će biti postavljen kip knjižnica, ovaj spomenik je i podsjetnik na njegov književni opus i intelektualni rad kao političara i povjesničara.

Kip će biti modeliran i izliven u bronci, visine sjedeće figure oko 2 metra, na izduženom brončanom postamentu 1,6×0,9m, a sve to postavljeno na izduženi niski kameni ‘lebdeći’ kvadar, visine oko 50cm s desetak centimetara odmaka od terena. Postolje će biti obloženo pločama paljenog granita tipa bianco sardo.

Skip to content