Povjerenstvo utvrdilo da se nisu stekli uvjeti za proglašenje elementarne nepogode na području grada Virovitice

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

S obzirom da su tijekom svibnja ove godine, na području grada Virovitice pale velike količine oborina, Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda utvrdilo je, na temelju Metodologije za procjenu štete od elementarnih nepogoda, da osnove za proglašenje elementarne nepogode nema. Nezadovoljni takvom procjenom, 44 poljoprivrednika koji imaju poljoprivredno zemljište na područja grada Virovitice, potpisalo je zahtjev za ponovnim izlaskom Povjerenstva i utvrđivanjem štete na njihovom zemljištu.
Povjerenstvo je obišlo sve poljoprivrednike koji su dostavili podatke o zemljištu, tj. njih 29, na kojem je po njihovom mišljenju, uočena veće šteta, odnosno gdje su se u vrijeme kišnih dana naplavine zadržavale dulje vrijeme, dok 15 poljoprivrednika nije željelo dati podatke o zemljištu, već su se žalili općenito, što elementarna nepogoda nije proglašena.
Povjerenstvo je izašlo na teren i potvrdilo ranije procijenjeno stanje, odnosno da nije bilo potrebnih elemenata za proglašenjem elementarne nepogode na prijavljenim poljoprivrednim kulturama – kukuruzu, duhanu, soji i kamilici. Uočen je problem na trajnim nasadima i to na jednom prijavljenom voćnom nasadu (breskve). Na tom nasadu došlo je do sušenja dijela nasada (određenog broja voćaka) i to manje od 30 % ukupne površine, a što je prema procjeni posljedica prošlogodišnjih obilnih padalina, odnosno dugotrajnog vlaženja tla.
Na pregledanom poljoprivrednom zemljištu, kao što je i ranije utvrđeno, šteta je vidljiva na tek 3% površine, i to uglavnom na područjima gdje se zbog neprovedenih hidrotehničkih mjera voda nije mogla povući u optimalnom vremenu.
Zaključno, Povjerenstvo je utvrdilo da je nastala šteta na poljoprivrednim kulturama nedovoljna za proglašenje elementarne nepogode, odnosno da ne predstavlja umanjenja pojedine poljoprivredne kulture ili dugogodišnjeg trajnog nasada za koje bi se elementarna nepogoda mogla proglasiti.
Temeljem procijenjenog stanja na terenu, Gradonačelnik je zadužio nadležne upravne odjele da do kraja ove godine poduzmu hidrotehničke zahvate na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu RH i Grada Virovitice, te da saniraju uništene poljoprivredne putove kako bi sljedeću sjetvenu godinu i nove padaline dočekali spremni.

Skip to content