POVEĆANJE BIORAZNOLIKOSTI: U planu poribljavanje Virovitičkih jezera kroz projekt HORIZON EUROPE

Najveći projekt koji se trenutno provodi na području grada Virovitice je “Uređenje sliva Ođenice na području grada Virovitice”. Projekt se financira EU sredstvima putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a svrha zahvata je unaprjeđenje sustava obrane od poplava na slivu Ođenice te revitalizacija Virovitičkih jezera, odnosno povećanje prostora akumulacije (retencije) izmuljivanjem.

Nositelj projekta su Hrvatske vode, provodi se u suradnji s Gradom Viroviticom, a vrijednost mu je oko 25 milijuna eura.

S obzirom na to da su sva jezera ispražnjena, izuzev 7. i 8. koja nisu obuhvaćena projektom, te je sva riba prebačena u novonapravljeno 5. jezero koje je do sada bilo suha retencija, Hrvatske vode, Grad Virovitica i Razvoja agencija VTA organizirali su sastanak u vezi prijave na projekt HORIZON EUROPE u kojem bi jedna od aktivnosti bila poribljavanje Virovitičkih jezera u svrhu povećanja bioraznolikosti.

Na održanom sastanku dogovorili smo točke koje će sadržavati projektni zadatak te su definirani partneri na projektu. Na sljedećem ćemo sastanku definirati vrste i količine ribe kako bi se projekt uspješno prijavio, a potom, nadamo se, i realizirao, rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica.

Sastanku su prisustvovali: Nikola Bataković ispred Hrvatskih voda, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ sa suradnicima, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund sa suradnicima, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica, voditeljica Odsjeka za graditeljstvo i investicije u Gradu Virovitici Nikolina Čačić, Hrvoje Mikulčić ispred partnera na projektu HORIZON EUROPE, Marko Bičanić ispred predstavnika ovlaštenika ribolovnog prava te predsjednik ŠRU Ođenica Zlatko Kralj.

Kada završe radovi na ovom projektu Grad Virovitica planira krenuti i s turističkim uređenjem Virovitičkih jezera, odnosno nominirat će i popratne sadržaje koji će povećati turistički kapacitet grada.

Skip to content