Potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor otvorila Viroexpo 2009.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor kao izaslanica predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera otvorila je u Virovitici 14. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo  2009.
1 1232787065Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor, kao izaslanica premijera dr. Ive Sanadera, otvorila je u Virovitici, 14. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede “Viroexpo 2009”, koji se do 25. siječnja održava u sajamskom prostoru komunalne tvrtke «Flore» u Vukovarskoj ulici.

Uz potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske, i ministricu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranku Kosor, otvaranju su između ostalih nazočili : saborski zastupnici Josip Đakić, Davor Huška i Vlatko Podnar. Župan Virovitičko-podravske županije, Tomislav Tolušić. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Tajana Kesić Šapić. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Stjepan Mikolčić. Veleposlanik Republike Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, zemlje partner ovogodišnjeg Viroexpa, Aleksandar Dragičević. Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, Miroslav Čačija, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Darko Korena, župan Koprivničko-križevačke županije. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topića.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore zadužen za regionalni razvoj, Šime Vidulin. Članovi Organizacijskog odbora Viroexpa 2009, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin. Predsjednik HGK Županijske komore Virovitica Ivan Slamić. Predsjednik Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Josipu Novogradecu. Zamjeniku župana Virovitičko-podravske županije, ujedno i predsjedniku Izvršnog odbora Viroexpo 2009, Zvonimir Koić. Gradonačelnici s područja Virovitičko-podravske županije, Slatine, Ivanu Roštaš i Orahovice, Josip Nemec…

Otvarajući ovogodišnji 14. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor, postala je prva žena u povijesti virovitičkog sajmovanja koja je imala čast otvoriti najznačajniji regionalni sajam u Hrvatskoj pa je prigodni pozdravni govor otpočela konstatacijom da je Virovitica mjesto u kojemu se na najbolji način provodi u djelo novi Zakon o ravnopravnosti spolova.

– Potpora gospodarstvu je temeljni je stup programa naše Vlade pa evo već drugu godinu za one koje stvaraju nove vrijednosti izdvajamo 385 milijuna kuna. Vlada je učinila sve da gospodarstvenici, obrtnici i poljoprivrednici što manje osjete posljedice krize – rekla ministrica Kosor nabrojavši niz mjera koje je Vlada poduzela.

Dobrodošlicu u Viroviticu svima je zaželio gradonačelnik Ivica Kirin podsjetivši kako je sajam Viroexpo od kada je, prije 14 godina utemeljen, stalno rastao i danas postao respektabilni regionalni sajam.

– To je zato što Viroexpo ima toplinu i dušu što se često gubi na većim sajmovima na čemu treba zahvaliti izlagačima i posjetiteljima – rekao je Kirin i najavio i gradnju novog sajamskog prostora od 10.000 četvornih metara zatvorenog prostora.
Virovitičko-podravski župan, Tomislav Tolušić, je kazao kako je dolazak novih izlagača, ali i onih koji se svake godine vraćaju, veliko priznanje organizatorima.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, zadužen za regionalni razvoj, Šime Vidiulin je primijetio kako puno bogatije regije kao što su Istra, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija nemaju ovakve uvjete za prezentaciju gospodarstva kao što ima Virovitičko-podravska županija, a predsjednik Hrvatska obrtnička komora Mato Topić kako je Viroexpo dokaz da, unatoč krizi, ima obrtnika koji razmišljaju pozitivno i ne guraju glavu u pijesak.

Veleposlanik zemlje partnera, Bosne i Hercegovine, Aleksandar Dragičević naglasio je kako su dvije zemlje najznačajniji partneri vanjskotrgovinske razmjene.

– Naša ekonomska strategija je da se deficit ne rješava smanjenjem uvoza iz Hrvatske nego povećanjem izvoza- rekao je Dragičević. (vpz.hr)

Skip to content