Potpisani ugovori sindikata i Vlade: Rastu plaće i božićnice, dogovorena uskrsnica

Potpisani su dodaci Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe i Kolektivnom ugovoru za državne službe kojima je povećana osnovica za obračun plaće za pet posto i ugovoren rast božićnice u visini 300,00 eura, a prvi put u Kolektivni ugovor ušla je uskrsnica u iznosu od 100,00 eura.

Osnovica plaće za listopad, koja će biti isplaćena u studenome raste s 902,00 na 947,00 eura.

Povećana božićnica bit će isplaćena u prosincu, a u siječnju 238.000 službenika i namještenika može očekivati veće plaće radi poreznog rasterećenja – rekao je novinarima nakon potpisivanja ministar rada Marin Piletić.

Najavio je donošenje uredbi prema novom zakonu o plaćama koje će imati učinak kao da je osnovica plaće porasla od 12 do 14 posto.

Uz povećanje osnovice, povećanje minimalnog koeficijenta s 0,6 na 1 dovoljno govori o učinku na sustav plaća u državnim i javnim službama – rekao je Piletić.

Također je najavio da ako zakon o plaćama i uredbe o koeficijentima ne bi bili na snazi s 1. ožujka 2024., ponovno se otvaraju pregovori o povećanju osnovice. Odbacio je tvrdnje kako je riječ o predizbornom povećanju primanja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je da je riječ o zajedničkom postignuću te da se u skladu s fiskalnim mogućnostima ide u korist zaposlenika.

Idućih pet mjeseci idu stalno neka nova primanja – naglasio je Plenković, zadovoljan što će procijenjeni i fiskalni učinak biti minimalno dodatnih 850 milijuna eura.

Naglasio je da su njegove vlade osnovicu dosad povećale praktički za 40 posto, što je prema njegovim riječima dokaz da kontinuirano rade na unaprjeđenju položaja radnika.

Time se stvaraju preduvjeti i za rast plaća zaposlenicima i u privatnom sektoru – rekao je premijer, poručivši da država i Vlada vode računa o svima.

Smatra kako je srušen mit da osobno mora sudjelovati u pregovorima da bi se postigao dogovor.

Koordinatorica pregovaračkog tima sindikata javnih službi i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da je učinjen korak naprijed u ostvarenju zajedničkih zahtjeva za stalnim rastom plaća. Slijedi velik posao socijalnih partnera na uredbama za koeficijente, jer se njima pozicioniraju s plaćama unutar sustava.

Zahtjev sa sindikalne strane za rastom od 15% za ovu i narednu godinu, moramo percipirati ovaj rast osnovice od 5% kao prvi korak ka ostvarenju naših zahtjeva. Najveći dio i najveći posao tek nas očekuje. Rad na uredbama za koeficijente izuzetno je važan i on pozicionira svakog zaposlenika unutar javnog sektora – rekla je Šprem.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom, a očekuje da će se kroz zakon o plaćama riješiti neke stvari koje su ostale nedorečene.

Ono što očekujemo od Vlade RH je daljni socijalni dijalog, socijalno partnerstvo, porast plaća i, naravno, kao što smo rekli, ono što je svima najvažnije donošenje novog zakona o plaćama – rekao je Jagić.

Vladinu ponudu prihvatilo je deset od jedanaest reprezentativnih sindikata javnih službi, te Sindikat policije Hrvatske ispred državnih službi.

Na reformu sustava javnih plaća čeka se već 15 godina. Novim zakonom i uredbama o koeficijentima uklonile bi se nepravedne razlike u plaćama javnih i državnih službenika. (hrt.hr, Fotografija: vlada.gov.hr)

Skip to content