Potpisani ugovori s 30 pomoćnika u nastavi koji će od ponedjeljka, 3. rujna sjesti u školske klupe s djecom s teškoćama u razvoju

U sklopu projekta „Korak u život jednakih mogućnosti – faza III“, u Vijećnici Grada Virovitice danas, 31. kolovoza potpisani su ugovori s 30 pomoćnika u nastavi koji će s radom krenuti prvog dana škole, odnosno od ponedjeljka, 3. rujna. Pomoćnici će raditi s 42 učenika u osnovnim školama Vladimir Nazor, Ivane Brlić Mažuranić te u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica.

– Grad Virovitica u suradnji s Razvojnom agencijom VTA projekt prijavljuje od školske godine 2015./2016., a u odnosu na prvu fazu, kada je bilo zaposleno 18 pomoćnika u nastavi, danas je taj broj porastao na 30, rekla je ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund.

– Prošle godine smo u suradnji s našom Razvojnom agencijom osigurali sredstva za pomoćnike u nastavi iz Europskog socijalnog fonda za sljedeće četiri školske. Projekt je vrijedan 5.979.837,60 kuna, a iznos sufinanciranja Grada je 478.387,01 kuna, rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica istaknuvši kako su dosadašnja iskustva pozitivna jer se uvidjelo kako su djeca koja su u posebnom načinu nastavnog procesa dosta napredovala.

– Očekujemo da će nakon isteka ovog projekta ponovno biti osigurana sredstva iz EU fondova jer učenicima, roditeljima i nastavnicima je pomoćnik u nastavi od velike pomoći te je ovaj projekt pun pogodak, naglasio je Alen Bjelica.

Potpisivanju ugovora nazočili su i ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Sanjica Samac, ravnatelj OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ivica Tomljanović i ravnateljica COOR-a Margarita Kovačević koji su također istaknuli da su iskustva s pomoćnicima u nastavi jako dobra.
– Nama je bitno da se dijete snalazi u nastavi i da njegov napredak bude što veći da može pratiti razvoj nastavnog procesa. Za to je potreban pomoćnik koji će sjediti uz njega, koji će mu povratiti koncentraciju i dodatno objasniti što treba napraviti. Oni mnogo znače našoj djeci jer se bolje snalaze i napreduju, rekla je Sanjica Samac, ravnateljica OŠ Vladimir Nazor.

Dorela Ujević i Nikola Slavić su među 30 pomoćnika u nastavi koji će 3. rujna u školske klupe sjesti s učenicima s teškoćama u razvoju. Kako ističu, dosadašnja iskustva vrlo su pozitivna.
– Prošle godine sam počela raditi kao pomoćnik u nastavi i nakon godinu dana mogu reći da sam zadovoljna. Zaista je lijepo pratiti napredak pa iako on bio i minimalan, jer je dijete zadovoljno. Mi smo ovdje radi djece i prioritet nam je pomoći da što bolje i brže svladaju nastavni program. Napredak djece i njihova potreba za znanjem su nam najvažniji, rekla je Dorela Ujević koja kao pomoćnik u nastavi radi u Osnovnoj školi Ivane Brlić- Mažuranić.

Nikoli Slaviću ovo će biti četvrta godina kako radi s dva učenika.
– Lijepo je kada imate i povratnu informaciju od roditelja da je ono što radite dobro. Četvrtu godinu nastavljam raditi kao asistent u nastavi, a pokazalo se da je kontinuitet izuzetno bitan, rekao je Nikola Slavić. (virovitica.hr; fotografije: Martina Bašić)

Skip to content