Potpisan ugovor o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika na području Virovitičko-podravske županije

Virovitičko-podravska županija je četvrta županija u Republici Hrvatskoj koja uvodi javnu uslugu linijskog prijevoza. Zahvaljujući sufinanciranju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te Virovitičko-podravske županije i svih gradova i općina s područja županije, popust na cijenu karte iznosit će do 90 posto, uvest će se 49 županijskih i 31 međužupanijska linija (ukupno 1.389.947 kilometara), a putnike će prevoziti četvero prijevoznika. Tako će javnolinijski prijevoz postati dostupan svima po iznimno povoljnoj cijeni karte.

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije danas (ponedjeljak) je potpisan Ugovor o sufinanciranju Javne usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, kao i Sporazum o sufinanciranju Javne usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu s općinama i gradovima na području VPŽ.

Ugovor su potpisali potpredsjednik Vlade RH i ministar Oleg Butković i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i svi načelnici i gradonačelnici s područja županije, mađu kojima i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.Potpisivanju istog nazočili su i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, zamjenik župana Marijo Klement te ravnatelj Uprave za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju Dražen Antolović.

Virovitičko-podravska županija potpisala je Ugovore o Javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu s četiri prijevoznika, a to su: Čazmatrans Promet, Autoprijevoznik Željko Šubić, Panturist i Čačinci Trans. Potpisivanjem spomenutih ugovora omogućeno je uvođenje novih, kao i obnavljanje starih autobusnih linija s ciljem bolje prometne povezanosti i mobilnosti lokalnog stanovništa.

Grad Virovitica će za ovu usluju u sljedeće dvije godine izdvojiti 36.676,26 eura, a veliko zadovoljstvo, u ime svih gradonačelnika i načelnika s područja VPŽ, izrazio je tom prigodom virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Danas su potpisani Ugovor i Sporazum kojima je omogućen povoljan linijski prijevoz svim građanima, a posebno umirovljenicima. Na ovaj način pomažemo ravnomjernom razvoju ne samo gradova i prigradskih naselja, već i svih naselja u općinama na području Virovitičko-podravske županije. Konkretno, Grad Virovitica sufinancirat će oko 36 tisuća eura sukladno broju linija i kilometara. S vremenom, te u suradnji sa Županijom, vidjet ćemo kako će linije funkcionirati, negdje će se možda pojačavati linijski prijevoz, a negdje i smanjivati, ovisno o broju putnika koji će koristiti ovu javnu uslugu. Na ovaj način omogućujemo građanima da ostanu u svojim mjestima i tako čuvamo naša slabo naseljena mjesta. Što se tiče Virovitice, imamo u planu izgradnju novog autobusnog kolodvora, kako bi mogli pratiti sve te kapacitete i nove sadržaje – rekao je gradonačelnik Kirin.

Posebna je pažnja dana korisnicima prijevoza – učenicima, studentima, radnicima i umirovljenicima kroz velike subvencije troškova karte, a ujedno je osiguran i kontinuitet povezanosti ruralnih krajeva što je od velike važnosti za brojne stanovnike općina koje su udaljene od gradskih središta. Uvođenjem Javne usluge cijene jednosmjernih karata smanjuju se za do 50 posto, a cijena mjesečnih karata za do 90 posto, ovisno o zoni i kategoriji putnika.

Ova javna usluga imat će veliki značaj za sve žitelje Virovitičko-podravske županije, pogotovo za mještane koji žive u ruralnim područjima. Na ovaj način uvodimo nove linije, nove usluge prijevoza autobusom, ali i obnavljamo neke stare linije koje su ugašene zbog nerentabilnosti. Ovim Ugovorom i Sporazumom prijevoznicima će biti osigurano dovoljno sredstava bez obzira na broj putnika u autobusu. Ove linije usuglasili smo s gradonačelnicima i načelnicima s područja županije, nakon njihovih prijedloga uvrstili smo ih u ovu javnu uslugu, dobili izračun koji je potreban prema broju kilometara za financiranje našim prijevoznicima i s uslugom krenuli 15. lipnja – kazao je župan Andrović.

Vrijednost ugovora prema utvrđenoj Mreži linija iznosi 2.140.518,38 eura pri čemu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 75 posto sredstava (1.605.388,79 eura) dok Županija u suradnji s općinama i gradovima sufinancira preostalih 25 posto sredstava, odnosno Županija sufinancira 267.564,80 eura i Jedinice lokalne samouprave 267.564,80 eura.

Da je ovo hvalevrijedan potez Virovitičko-podravske županije naglasio je tom prigodom ministar Oleg Butković.

Javnolinijski prijevoz putnika danas se u Hrvatskoj obavlja na komercijalnoj osnovi, a to, naravno, predstavlja problem, pogotovo u sredinama gdje ima sve manje stanovništva i gdje nema komercijalne osnove. U konačnici dolazi do prekida linija, što je doista velika prepreka ljudima koji žive na tom području. Zbog svega navedenog, osmislili smo Javnu uslugu prijevoza putnika, osigurali financijska sredstva i danas potpisali još jedan Ugovor o sufinanciranju Javne usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu, ovog puta s Virovitičko-podravskom županijom, koja je četvrta u Hrvatskoj koja uvodi javnu uslugu linijskog prijevoza – rekao je ministar Butković.

Ministar Butković naglasio je kako na prvom mjestu moraju biti sigurnost i što niža cijena, da ljudi što više koriste javni prijevoz.

Uvođenje ove javne usluge produkt je, prije svega, sinergije i odlične suradnje Virovitičko-podravske županije s gradovima i općinama na ovom području što je doista za svaku pohvalu. U zajedničkom suglasju osigurali smo svim građankama i građanima povlašten, dostupan javni prijevoz što je i smisao ovog programa. Zahvaljujem svim potpisnicima ugovora i velika mi je želja da se što više županija u Hrvatskoj uključi u ovaj program i iskoristi ovu sjajnu mogućnost koju smo osigurali u državnom proračunu – zaključio je Butković.

Na ovaj način i prijevoznicima se otvara perspektiva ulaganja u vozni park. Značaj sufinanciranja javne usluge u cestovnom prijevozu potvrdio je i saborski zastupnik Josip Đakić.

Ovo je doista hvalevrijedna inicijativa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao i Vlade Republike Hrvatske koji su osigurali 75 posto sredstava, ali i Virovitičko-podravske županije i svih gradova i općina koji sufinanciraju preostalih 25 posto. Vjerujem da će se ovim programom povezati sva mjesta s centrom županije – Viroviticom, te olakšati prijevoz koji mora biti siguran, redovit i konkretan, do svih institucija koje građani posjećuju. Isto tako, potpisivanjem ovih ugovora i sporazuma, prijevoznici će moći koristiti europska sredstva za nabavu eko vozila, kao i novog voznog parka, što je od velike važnosti – zaključio je Đakić.

(www.icv.hr, ts, www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

Skip to content