Potpisan ugovor o proizvodnji šećerne repe vrijedan 88 milijuna kuna

Danas je u Upravi Belja potpisan Ugovor o proizvodnji šećerne repe između Belja d.d., PIK-a Vinkovci d.d. i VUPIK-a d.d. s jedne strane te Viro tvornice šećera d.d. i Sladorane d.d. s druge o proizvodnji šećerne repe za 2010. godinu. Vrijednost ugovora iznosi 88 milijuna kuna.1 1269958457Danas je u Upravi Belja potpisan Ugovor o proizvodnji šećerne repe između Belja d.d., PIK-a Vinkovci d.d. i VUPIK-a d.d. s jedne strane te Viro tvornice šećera d.d. i Sladorane d.d. s druge o proizvodnji šećerne repe za 2010. godinu. Vrijednost ugovora iznosi 88 milijuna kuna.

Ugovor je ispred Belja potpisao predsjednik Uprave g. Goran Pajnić, ispred PIK-a Vinkovci ovlaštena osoba gđa. Marija Kloss, u ime VUPIK-a direktor g. Tomislav Mihaljević, a ispred Vira i Sladorane ugovor su potpisali g. Željko Zadro, predsjednik Uprave Viro tvornice šećera d.d. Virovitica i g. Luka Burilović, predsjednik uprave Sladorane Županja.

Potpisivanje ugovora nastavak je kvalitetne suradnje Agrokor koncerna s najvećim hrvatskim proizvođačima šećera Viro d.d. i Sladorana d.d. Koncern Agrokor će na svojim površinama zasijati ukupno 4.700 hektara što čini ukupno 20 posto ugovorenih površina pod šećernom repom u Hrvatskoj i preko 30 posto slatkog korijena. Belje i PIK Vinkovci kao najbolji proizvođači šećerne repe u kategoriji velikih proizvođača već nekoliko godina zaredom osvajaju priznanje Zlatna repa koje dodjeljuju Viro tvornica šećera Virovitica i Sladorana Županja.

Kako je istaknuo g. Goran Pajnić, predsjednik Uprave Belja, prilikom potpisivanja ugovora: „Belje je prošle godine na površini od 1.500 hektara proizvelo 116.300 tona šećerne repe za Viro, a ove godine planovi su još veći. Kao najveći hrvatski proizvođač šećerne repe, potpisivanjem ovog ugovora dajemo podršku domaćoj prerađivačkoj i prehrambenoj industriji koja finalizira primarnu proizvodnju u Hrvatskoj.”

Željko Zadro, predsjednik Uprave Viro tvornice šećera d.d. ovom je prilikom izjavio: „Članice koncerna Agrokor već danas ostvaruju prinose daleko iznad europskog prosjeka koji iznosi 12 tona šećera po hektaru i takva proizvodnja jest garancija konkurentnosti hrvatskog šećera u Europskoj uniji. Šećer i duhan su jedini hrvatski prehrambeni proizvodi koji uopće ulaze u EU statistiku (više od 1 posto EU ukupne proizvodnje) te time i potpisivanje ovog Ugovora dobiva na značaju.”

Nakon potpisivanja ugovora gosti su obišli ratarske površine Belja na kojima je u tijeku proljetna sjetva. Iako su vremenski uvjeti odgodili početak sjetve, vrhunska mehanizacija i stručni kadrovi omogućuju da sjetva teče prema predviđenom planu.

Skip to content