Potpisan ugovor o kupoprodaji: HEP Plin preuzeo virovitičku tvrtku Plin Vtc

HEP Plin je potpisao ugovor o kupoprodaji poslovnih udjela u tvrtki Plin Vtc s predstavnicima suvlasnika – Gradom Viroviticom te općinama Lukač, Špišić Bukovica, Gradina i Suhopolje. HEP Plin je na taj način stekao vlasništvo nad 379 kilometara plinske distribucijske mreže u Virovitičko-podravskoj županiji te preuzeo opskrbu novih 7.377 kupaca.

Ugovor o kupoprodaji poslovnih udjela, ukupne vrijednosti 19,65 milijuna kuna, potpisali su Damir Pećušak, direktor HEP Plina te Ivica Kirin, gradonačelnik Grada Virovitice, Đuro Bukvić, načelnik Općine Lukač, Hrvoje Miler, načelnik Općine Špišić Bukovica, Marko Ajček, načelnik Općine Gradina i Siniša Horvat, načelnik Općine Suhopolje. Iz Grada Virovitice potpisivanju su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za za financije i gospodarstvo Siniša Palm te direktor Plina Vtc Zvonko Kožnjak.

IMG 2246

Preuzimanje društva Plin Vtc dio je strategije HEP grupe, koja je usmjerena daljnjem razvoju plinskog poslovanja te aktivnom sudjelovanju u procesu okrupnjavanja na hrvatskom plinskom tržištu. Ovom akvizicijom, HEP Plin je potvrdio položaj jednog od vodećeg distributera i opskrbljivača plinom u Hrvatskoj, s iskustvom i tradicijom poslovanja od gotovo pola stoljeća. Ta činjenica, kao i sinergija plinskog poslovanja na razini HEP grupe koja stoji iza HEP Plina, građanima i tvrtkama u ovom dijelu Virovitičko-podravske županije jamče sigurnu i stabilnu uslugu opskrbe plinom, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

IMG 2192

Distribucijska mreža Plin Vtc-a u Virovitičko-podravskoj županiji pripojit će se postojećoj mreži HEP Plina, ukupne duljine 2.700 kilometara, koja se nalazi na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i dijela Virovitičko-podravske županije. Uz postojećih 75 tisuća kupaca, HEP Plin također preuzima i jamstvo daljnje sigurne opskrbe više od sedam tisuća novih kupaca prirodnog plina na području Grada Virovitice te općina Lukač, Špišić Bukovica, Gradina i Suhopolje. Preuzimanje tvrtke Plin Vtc nastavak je poslovnih aktivnosti širenja HEP Plina, nakon što je 2018. godine preuzeo distribucijsku mrežu od općine Feričanci.

Procesom pridruživanja EU-u, Hrvatska je prihvatila liberalizaciju tržišta plina, što znači da će svatko moći birati od kojeg će dobavljača nabavljati plin, kao što je slučaj i s električnom energijom. Sadašnje zakonodavstvo i HERA propisuju cijene plina i distributivnu razliku korištenjem postojećih plinovoda, tako da trenutno dobavljači ne mogu utjecati ni u kojem smislu na cijenu plina prema građanima i gospodarstvu.

Ovo je idealno vrijeme za prodaju plinskog biznisa sukladno velikoj promjeni koja će uslijediti 2021. godine, odnosno kada će se tržište plina otvoriti i za kućanstva i prema kojem bi postojeći model poslovanja za gradsku tvrtku Plin VTC, ali i korisnike, postao neodrživ. Kada država više ne bude propisivala cijenu plina, veliki distributeri bit će konkurentniji jer zbog velikih količina dobivaju i velike marže u odnosu na male dobavljače te mogu ponuditi kupcima povoljniju cijenu, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Da je Plin Vtc „premali“ da bi u budućnosti mogao biti konkurentan, utvrđeno je i analizom tvrtke i tržišta.

Infrastruktura je zastarjela, a samim time rastu i troškovi održavanja, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin dodavši kako zbog navedenih razloga većina općina i gradova u našem okruženju također ulazi u prodaju svoje plinske mreže, primjerice, Koprivnica i Bjelovar. Mala distribucijska poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave u neravnopravnom su položaju u odnosu na velike dobavljače plina jer ne mogu postići povoljniju kvalitetnu cijenu kao veliki kod nabave većih količina, a tu su i mali rokovi plaćanja, kao i zatezne kamate, rekao je gradonačelnik Kirin dodavši kako je Zakonom propisano da je opskrba plinom tržišna, a ne komunalna djelatnost te je upravo stoga tvrtka Plin Vtc nastala odvajanjem od tvrtke Virkom.

IMG 2317

Hrvatska elektroprivreda će preko HEP Plina nastaviti s aktivnostima na preuzimanju plinske mreže u vlasništvu jedinica lokalne samouprave te akvizicijama drugih tvrtki koje se bave distribucijom i opskrbom plinom. Osim toga, dugoročni planovi HEP Plina usmjereni su na izgradnju dodatne plinske mreže te uvođenje novih tehnologija, poput daljinskog očitanja i „pametnih“ plinomjera, čime se osiguravaju temelji za daljnje povećanje broja kupaca, količine distribuiranog plina i povećanje kvalitete usluge. (hep.hr, virovitica.hr; fotografije: Martina Bašić)

Skip to content