Potpisan Sporazum o osiguranju uvjeta za rad Glazbene škole u Virovitici

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Nakon što je Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, Glazbenoj školi Jan Vlašimsky Virovitica, odobrilo izvođenje programa srednjoškolskog obrazovanja, danas su, tim povodom župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin…Nakon što je Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, Glazbenoj školi Jan Vlašimsky Virovitica, odobrilo izvođenje programa srednjoškolskog obrazovanja, danas su, tim povodom župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, uz nazočnost ravnateljice Osnovne glazbene škole Jan Vlašimsky u Virovitici Karolinom Petrović, potpisali Sporazum o osiguranju uvjeta za rad Glazbene škole u Virovitici. Prema njemu, Grad Virovitica, će u suradnji s Glazbenom školom osigurati prostor za početak rada i provođenje srednjoškolskog obrazovanja te nastavna sredstva i pomagala dok će Virovitičko-podravska županija osigurati potrebna sredstva za financiranje minimalnog financijskog standarda srednjoškolskog glazbenog obrazovanja.

U prigodi potpisivanja Sporazuma, nazočnima se obratio gradonačelnik Ivica Kirin, koji je obraćajući se nazočnima, uz zahvalu županiji, nadležnom ministarstvu, ravnateljici OŠ Jan Vlašimsky, između ostalog kazao:
– Ministarstvo je prepoznalo naš program te će naši mladi sugrađani, u budućnosti, moći nastaviti glazbeno se educirati. I na ovaj način, Virovitica postaje prepoznatljiva kao grad kulture. Ovdje je Zagreb dobio Zlatnu bulu, aktivnosti Gradskog muzeja Virovitica s gostovanjima iznimnih kulturnih imena itekako su poznate. Imamo zapaženo kazalište, niz udruga te je naše kulturno bogatstvo veće i značajnije i od nekih većih i bogatijih gradova. Osnovna glazbena škola Jan Vlašimsky jedan je od najljepših naših projekata, a dobivanje programa za srednjoškolsko obrazovanje je jedan od segmenata koji jedan grad čine gradom.

Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, koji je uz gradonačelnika Ivicu Kirina i ravnateljicu Karolinu Petrović, bio jedan od inicijatora za Srednju glazbenu školu u Virovitici, uz zahvalu onima koji su doprinijeli dobivanju Srednje glazbene škole, između ostalog je podcrtao.
– Da nije entuzijazma ravnateljice škole i stručnog kadra ali i inicijative grada Virovitice od prije nekoliko godina da se ta škola uredi, ovaj Sporazum danas ne bi potpisivali. Ovo je rezultat kako se zajedničkim snagama može mnogo napraviti, a na korist i građana Virovitice i svih u Virovitičko-podravskoj županiji, jer srednja će glazbena škola, koristiti svima onima koji imaju glazbenog duha i talenta, a možda se u budućnosti i s područja naše županije, zahvaljujući ovoj glazbenoj školi, pojavi neki novi Maksim Mrvica.

Ravnateljica Osnovne glazbene škole Jan Vlašimsky Karolina Petrović, uz zahvalu nazočnima, kazala je da se od jeseni planira upis prve generacije srednjoškolaca.
– Planiramo upis desetero srednjoškolaca. Sretni smo jer mi smo prva škola na području Virovitičko-podravske županije koja ima osnovni i srednjoškolski program obrazovanja.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, odobrilo je izvođenje programa srednjoškolskog glazbenog obrazovanja za sljedeće programe: glazbeni teoretičar – teorijski smjer; glazbenik instrumentalist (glasovir, gitara, harmonika, violina, klarinet, saksofon, flauta, truba, trombon, tambura – bisernica, brač). Program srednjoškolskog glazbenog obrazovanja tako će u Virovitici zaživjeti već ove jeseni te je na taj način osigurana vertikala glazbenog obrazovanja u Virovitici od predškolskog do srednjoobrazovnog programa. Osnovna glazbena škola u Virovitici djeluje od 1886. godine. Školu pohađa 389 učenika od čega 82 u predškolskom programu sa 27 učitelja. Školska zgrada je otvorena i u potpunosti uređena 2008. godine, a upravo su novo uređeni prostori bili i jedan od glavnih uvjeta za dobivanje izvođenja srednjoškolskog obrazovanja u Virovitici.
(k.t./foto:d.v.)

Skip to content