Poslovna zona Zapad čeka autocestu i velike investitore

GRAD VIROVITICA poduzetnicke zone reklama 4x3Virovitica je odlučila podići najveću poduzetničku zonu u Hrvatskoj, tvrdi Matija Mustač, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i razvoj grada. Virovitica je još 2005. osnovala Poduzetničku zonu Zapad na 80 hektara, a sad je planira povećati na ukupno 400 hektara zemljišta uz buduću autocestu A-13. Nova autocesta jedan je od najvažnijih preduvjeta za razvoj zone koja ni na sadašnjim površinama nema uređenu infrastrukturu niti su poduzetnici na njoj sagradili neke objekte.

Investitori odustaju kad čuju da je najbliža autocesta udaljena 75 kilometara/PXL Autocesta A-13 dio je Podravsko-bilogorskog ipsilona i povezivat će Vrbovec, Bjelovar, Viroviticu i granični prijelaz Terezino polje. Radove je otvorio još bivši premijer Ivo Sanader. Tajnik Županijske gospodarske komore Milan Vanđura žali se da potencijalni, posebice veliki investitori gube interes kad saznaju da je grad od autoceste u Varaždinu udaljen 110 kilometara, od spoja u Kutini 75, od Osijeka 130, a od Gradeca 92 kilometra. Koliko je pametno, pitaju se neki Virovitičani, otvarati nove zone kad ni stare još nisu u funkciji, niti su popunjene. Matija Mustač tumači da osnivanje zone ne znači i popunjavanje te da je 2007. tek započela izrada urbanističkog plana uređenja. Pročelnik uvjerava da je zona Zapad spremna za investitore te kaže: “Sva infrastruktura prolazi uz samu zonu, no ona nije namijenjena za cijepanje na male parcele. Za manje investitore imamo druge zone, s manjim parcelama i komunalno potpuno opremljene.”

Ulagačima se nudi zemljište po kunu za kvadratni metar uz posebne pogodnosti velikim investitorima. Stručne službe grada potrudit će se izdati sve dokumente i dozvole u najkraćem roku, a kao posebnu prednost ubrajaju upravo buduću autocestu A13, mada ni oni ne znaju kad se planira izgraditi. Tko će i na koji način financirati proširenje zone na 400 hektara, Mustač odgovara:” Sve ovisi o interesu investitora, ali o njima još ne možemo govoriti. Grad može financirati infrastrukturu iz komunalnog doprinosa, a očekujemo i pomoć Ministarstva. Bilo bi suludo opremati 400 ha zone infrastrukturom i neozbiljno nuditi investitorima zemljište koje nemate. Zato nam treba to proširenje”. U planiranom proširenju zone u vlasništvu Virovitice je 112 ha, dok je ostalo u vlasništvu RH i upravo se traži prijenos vlasništva na Grad.

(Biserka Ranogajec/Poslovni dnevnik)

 

Skip to content