Posjetili smo Studentski dom u Virovitici: Kad su zajedno, mladima je lakše ispuniti obveze i opustiti se nakon učenja

Virovitica se u proteklih nekoliko godina uzdigla kao studentski grad. Ponuda je doista primamljiva, u samo nekoliko koraka udaljenosti nalazi se Visoka škola za menadžment i turizam u informatici u Virovitici, studentska menza i najuređeniji i najljepši dom u regiji koji svojim povoljnim cijenama privlači mnoštvo studenata. Studentski život najzanimljiviji je dio života svake mlade osobe koja se odluči za visokoškolsko obrazovanje, stoga je novinarska redakcija provela jedan dan u Studentskom domu u Virovitici, kako bi čitateljima približili život studenata.

Studenti koji žive u Domu najčešće dolaze iz cijele regije, iz Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, a među najudaljenijim studentima su student iz Sinja i studentica iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Smještajni kapacitet je 108 soba, od kojih je većina popunjena još u prvom prijavnom roku, a nadopunjena sada, u drugom. S obzirom na kvalitetu, interes za virovitički Studentski dom izrazito je velik, pa je oformljena čak i lista čekanja. Za razliku od studenata u studentskim domovima diljem Hrvatske, uz virovitički Studentski dom vezana je i Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici, pa su stanovnici Doma studenti koji tamo studiraju – ističe Josip Knežević, voditelj Studentskog doma.

Studentski život u Domu vrlo je šarolik, studentima je omogućeno korištenje informatičke učionice, dnevni boravak, električne bicikle koji su nedavno nabavljeni.

Iako nisam sa studentima 24 sata, po onome što vidim i čujem, ovdje im je lijepo. Trudimo se studentima omogućiti sve što im je potrebno za lagodan, ali i praktičan život u Domu. Tako mogu koristiti domsko glačalo kao i stol za glačanje te usisavač kada god požele, uz molbu da ga, naravno, vrate na mjesto – kroz osmijeh ističe upravitelj Knežević. Jednaka politika vlada i s knjigama u maloj domskoj knjižnici: sve se daje na povjerenje studentu. Svatko može uzeti jednu knjigu koju želi i vratiti je na mjesto kada pročita.

Također, mnogo je športskih aktivnosti kojima se studenti mogu baviti kada nisu okupirani studentskim obvezama.

U okviru studija djeluje Športska udruga Visoke škole koja je dosta aktivna u radu pa se mnogo pažnje posvećuje športskim susretima. Nažalost, više pažnje posvećujemo momcima, no plan je, u bližoj budućnosti, proširiti ljubav prema športskom natjecanju i na djevojke u vidu biciklizma i odbojke – ističe Knežević te dodaje kako već imaju dresove i opremu, no još treba usuglasiti termine u dvorani.

Kada se radi o studentima, nakon teškog i napornog učenja, uvijek se dobro opustiti na nekom od studentskih partija. Kako nalaže domski Kućni red, u Domu nije dozvoljena konzumacija alkohola kao ni pušenje cigareta ili bilo kojih drugih sredstava koja izazivaju ovisnost, pa se toga ukućani i drže.

Ne mogu se požaliti, većinom se svi pridržavaju pravilnika o domskom redu, studenti su tu dosta pedantni, što pokazuje da cijene ovu ustanovu – govori nam upravitelj Knežević te otkriva kako je u slučaju kršenja pravilnika nadležna služba Boxer Security koja vodi računa o poštivanju domskog reda i omogućava ulaz stanarima u Dom.

Iako imamo nadležnu službu, mogu se pohvaliti da dosad nismo imali nikakvih problema sa studentima, nije bilo kršenja pravilnika, niti pritužbi, kao niti disciplinskih postupaka, studenti su stvarno super – ističe Knežević te pojašnjava kako ovaj dom nije zamišljen da bude samo spavaonica, već i mjesto gdje će studenti s radošću doći, gdje će moći opušteno živjeti i studirati.

Težim k tome da ovaj Dom bude mjesto kreativnog rada, socijalne interakcije koja se odvija u dnevnom boravku u vidu radionica za studente, ali i međusobnog druženja, bez obzira na godine – ističe upravitelj dodavši da je prednost to što se u zajedništvu postižu i bolji rezultati jer skripte i informacije vezane za Visoku školu neometano kolaju po Domu pa je i sam protok informacija bolji.

Kad studentu zatreba pomoć, uz sve zaposlenike i profesore Visoke škole, studenti se uvijek mogu obratiti upravitelju Kneževiću koji će ih uvijek poslušati te pokušati, u suradnji, pronaći rješenje, na obostrano zadovoljstvo. U procesu adaptacije, studentima koji prvi put napuste Dom te dođu živjeti u novi grad, u novi dom, ponekad je potrebna pomoć.

Naravno da se uvijek mogu obratiti meni, rado ću ih saslušati i pokušati pomoći, osobito kada se radi o adaptaciji na novonastalu situaciju – ističe Knežević iza kojega je dugogodišnje iskustvo rada u Učeničkom domu, s učenicima kojima je adaptacija puno kompleksniji problem. Potrebno je, otkriva Knežević, prvih nekoliko mjeseci biti otvoren prema prihvaćanju nekih stvari koje su im dosad bile strane, zaključuje.

Trudim se biti uvijek tu za njih, neovisno radi li se o gubitku ključeva, ljubavnim problemima ili studentskim mukama – skromno govori upravitelj Knežević.

Proces prilagodbe prolazi i nova stanovnica Doma i studentica prve godine Valentina Vranić, koja je u Viroviticu došla iz Koprivnice.

Jako mi se sviđa ovdje, najviše zbog toga što je sve na jednom mjestu: Dom, Visoka škola i menza samo su nekoliko koraka udaljeni, pa ne moramo hodati po gradu – rekla je Valentina koja se u ponedjeljak upisala u Dom. Jednako mišljenje dijele i njezini kolege iz različitih gradova koji međusobno izmjenjuju dojmove i iskustva prvoga tjedna u Domu. Otkrili su nam da im se zasad čini super jer je Dom jako moderno uređen, a u ponudi su i razne aktivnosti kojima se planiraju baviti. Studenti viših godina studija već su se „udomaćili“. Iako je prvi tjedan fakulteta, odlična atmosfera među njima ne jenjava. Mnogi opušteno sjede u dnevnom boravku pred televizorom gledajući omiljene serije. Neki od njih jedva su čekali vratiti se u Dom nakon praznika i nastaviti druženje s prijateljima koje nisu vidjeli cijelo ljeto.

Vesele nas studentski partiji koji su započeli, pa ćemo uživati u izlascima – rekli su nam te napomenuli da nikako neće zabraviti svoje studentske obveze. Omiljeno mjesto izlaska studentima je kafić „Mr. Jack“ u kojem su posebno organizirani studentski partiji četvrtkom ili „Podrum“ u kojemu se provodi subotnja večer.

Uzmemo li u obzir da se radi o Virovitici, ponuda za studente je odlična, osobito u zadnjih nekoliko godina od kako se grad isprofilirao kao studentski grad – rekli su nam studenti. Voljeli bi, kažu, imati i raznolikiji meni te ponuditi i suradnju s kuharicama u vidu pronalaska zajedničkog menija. Kada ispune sve svoje studentske obveze, slijedi onaj ljepši dio studiranja – opuštanje i druženje. U dnevnom boravku uvijek ima nekoga, pa se momci često okupe u kartanju bele. Ponekad se organiziraju i turniri u ovoj kartaškoj igri, pa je uživancija još veća. U kartanju najviše uživaju Valentno Špoljarić, Marko Patača, Ivan Marček i „domski prijatelj“, Virovitičanin Sandi Kovač, koji se često druži s momcima u Domu. (www.icv.hr, lmh)

Skip to content