Posjeta Vyškovu i 27. Međunarodnom sajmu prehrane „SALIMA 2010“ u Brnu

Na 27. međunarodnom sajmu prehrane „SALIMA 2010″, koji je održan u Brnu, Češka, 02. – 05. ožujka 2010. god., na netto površini od 18.500 m2, svoje proizvode izložilo je više od 700 izlagača iz 28 zemalja, u okviru kojega su i specijalizirane međunarodne sajamske priredbe (26. sajam pakovina i opreme za pakiranje, 24. sajam opreme za trgovine…1 1268388135Na 27. međunarodnom sajmu prehrane „SALIMA 2010″, koji je održan u Brnu, Češka, 02. – 05. ožujka 2010. god., na netto površini od 18.500 m2, svoje proizvode izložilo je više od 700 izlagača iz 28 zemalja, u okviru kojega su i specijalizirane međunarodne sajamske priredbe (26. sajam pakovina i opreme za pakiranje, 24. sajam opreme za trgovine, hotele i catering, 15. sajam vina i 5. sajam mlinarstva i pekarstva). Zemlja partner je bila Slovačka.Bilo je ovo najbolje i najuspješnije predstavljanje prehrambene industrije RH na Međunarodnom sajmu prehrane „SALIMA 2010″ u Brnu, češka, u proteklih 12 godina, od kada se hrvatska prehrambena industrija, u organizaciji HGK, predstavlja na ovom sajmu.

2 1268388135U zajedničkoj organizaciji ŽK Virovitica, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Središnjice Hrvatske gospodarske komore – Sektora za trgovinu, suorganizatorstvu ŽK Split, uz sudjelovanje ŽK Slavonski Brod, ŽK Požega i ŽK Pula, na sajmu se predstavilo 30 izlagača iz 5 županija.Hrvatske, predstavljajući specifične proizvode kontinentalnog i mediteranskog dijela Hrvatske: 15 izlagača iz Virovitičko-podravske županije, 11 izlagača iz Splitsko-dalmatinske županije, 2 izlagača iz Brodsko-posavske županije i po 1 izlagač iz Požeško-slavonske i Istarske županije.
Svi izlagači prezentirani su među 700 izlagača u zajedničkom katalogu koji je izdao sajam i u posebno izdanom katalogu od 30 izlagača, na češkom, engleskom i hrvatskom jeziku.

3 1268388135S područja Virovitičko-podravske županije, svoje proizvode izlagali su:1. APIS Cabuna – ugostiteljski med
2. DAM d.o.o. Lozan – ljekovito bilje, kamilica
3. EUROVOĆE Orahovica – konzervirano voće i povrće „Doora zimnica”
4. FRUCTUS Orahovica – voćna vina i likeri
5. HERBARIUM d.o.o. Pitomača – ljekovito bilje, čajevi i tinkture
6. MEDENA Virovitica – med i pčelinji proizvodi
7. OPG. BRANKO TOMŠIĆ Virovitica – med i pčelinji proizvodi
8. PP ORAHOVICA d.d. Orahovica – vina
9. SILOSI VTC d.o.o. Virovitica – ocat
10. SLAVONKA d.o.o. Čađavica – konzervirano povrće zimnica „Slavonka”
11. STARI PODRUM d.o.o. Slatina – vina
12. ŠAPICA d.o.o. Slatina – kolač šapa
13. VIRO TVORNICA ŠEĆERA d.d. Virovitica – šećer
14. VITAFLORA d.o.o. Čačinci – tekuća gnojiva
15. VITREX d.o.o. Virovitica – proizvodi od šibe, košare i sl.Najveći interes posjetitelja iskazan je za konzervirano voće i povrće Eurovoća iz Orahovice, konzervirano povrće Slavonke iz Čađavice, te za med i pčelinje proizvode Medene i OPG Branka Tomšića iz Virovitice, te Apis-a iz Cabune, za vina i čajeve.

4 1268388135S područja Splitsko-dalmatinske županije, svoje proizvode izlagali su:1. AQUARIUS GRUPA d.o.o. Nerežišće – bomboni, lizalice, žvakaće gume i sl.
2. BILAJA Marina – maslinovo ulje
3. BOKUN d.o.o. Split – prirodni sokovi i džemovi, vino od šumskih kupina
4. BRAC FINI SAPUNI Postira – sapuni na bazi extra djevičanskog maslinovog
ulja i eteričnih ulja
5. DALMED d.o.o. Split – med i pčelinji proizvodi
6. LUSTRA d.o.o. Mirna – riblji proizvodi
7. LUXOR d.o.o. Solin- začini i čokolade sa začinima
8. SARDINA d.o.o. Postira – riblje konzerve
9. SYMPATICO d.o.o. Solin – kozmetički proizvodi na bazi ljek. i aromat. Bilja
10. SPARA OPG MILETIĆ Klis – maslinovo ulje, voćni likeri, džemovi i
tradicionalni kolači na maslinova ulja
11. TRENTON d.o.o. trogir – maslinovo ulje, masline, riblje paštete i marinade,
slani inčuniNajveći interes iskazan je za maslinovo ulje Bilaje iz Marine.

5 1268388135S područja Brodsko-posavske županije, svoje proizvode izlagali su:1. OPG MILAN VITAS Trnjani – domaća voćna rakija, vilijamovka i šljivovica
2. VINARIJA ZDJELAREVIĆ d.o.o. Brodski Stupnik – mlada vina 2009. god.,
linija Klink@S područja Požeško-slaovonske županije, svoje proizvode izlagao je:1. OBRT WILIAMS Požega – voćne rakijeS područja Istarske županije, svoje proizvode izlagala je tvrtka:1. ZIGANTE TARTUFI d.o.o. Buje – proizvodi od tartufa

6 1268388196Sajam je posjetilo i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, koje su predvodili Josip Đakić, saborski zastupnik i Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije sa suradnicima, izaslanstvo Grada Virovitice koje je predvodio Ivica Kirin gradonačelnik Virovitice sa suradnicima, te gospodarsko izaslanstvo koje je predvodio Milan Vanđura, tajnik ŽK Virovitica.
Izaslanstvo je posjetilo grad Vyškov (30-ak km udaljen od Brna), s kojim je Virovitica, grad prijatelj.Za izaslanstvo je, management sajma (Tomaš Moravec, Norbert Schmidt, Zdenek Polak), prezentiralo, u prigodnom predavanju, sajam u svim parametrima, od začetaka u prošlosti do današnjeg značenja sajma.Gospodarsko izaslanstvo ŽK Virovitica i Ivan Bušić, prvi tajnik Veleposlanstva RH u Pragu, posjetilo je Gospodarsku komoru Brno, gdje se sastalo s Petrom Bajerom, direktorom i Otom Hrdlickom, voditeljem međunarodnih odnosa, rezimiravši dosadašnju suradnju, uz dogovor o daljnjim zajedničkim aktivnostima, u cilju poticanja nove i proširenje postojeće vanjskotrgovinske razmjene svojih članica.Izložbeni prostor Hrvatske, po ocjenama svih prisutnih, jedan od najljepših na sajmu, posjetio je velik broj poslovnih i ostalih posjetitelja, ali i visoki dužnosnici i predstavnici domaćina i zemalja sudionica, među kojima, Jakub Šebesta, češki ministar poljoprivrede, koji je otvorio sajam, Jan Slaby, državni tajnik slovačkog Ministarstva poljoprivrede, Franc But, veleposlanik Slovenije u Češkoj, predstavnici Gospodarske komore Brno, raznih Fondova i Agencija, te diplomatski predstavnici Kanade, Indije, Tajvana i ostalih zemalja sudionica sajma.
Ivan Bušić, prvi tajnik u Veleposlanstvu RH u Pragu, Češka, bio je prisutan u svim aktivnostima izaslanstva. Izlaganje na 27. međunarodnom sajmu prehrane „SALIMA 2010″, dat će impuls daljnjem razvoju vanjskotrgovinske razmjene i ostalih međusobnih gospodarskih odnosa Hrvatske i Češke.

Skip to content