Uz pomoć JVP Virovitica ponovno spašen mladi ptić vjetruše, najmanje vrste sokola i vraćen u gnijezdo na prozoru crkve sv. Roka u Virovitici

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Nakon što su u utorak, 25. svibnja, djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije zaprimili dojavu kako je pronađena mlada ptica na tlu pored Crkve sv. Roka koja ne može poletjeti te istu uz pomoć tvrtke Flora VTC spasili i uspješno vratili u gnijezdo na proziru Crkve, u četvrtak je jedan od ptića ponovno ispao iz gnijezda. Ovog puta vraćen je „obitelji“ zahvaljujući djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe Virovitica.

Inače, izlaskom na teren djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije utvrdili su da se radi o mladoj jedinki vjetruše (Falco tinnunculus).

Valja napomenuti kako mlade ptice često ispadnu iz gnijezda, najčešće zbog još uvijek slabo razvijenih krila koja nemaju snagu. Najbolje je ptića podići na višu granu te se skloniti, a brigu prepustiti roditeljima koji su uvijek negdje u blizini. Nikako ne treba uzimati mladunce divljih ptica i nositi ih kući budući da ih je vrlo teško othraniti te oni najčešće zbog neadekvatne brige i pretjeranog stresa ugibaju. Bitno je i napomenuti ukoliko ste dirali mladu pticu, ne morate se brinuti da će doći do odbacivanja od strane roditelja zbog vašeg mirisa, velika većina ptica nema osjet njuha te će se nastaviti brinuti o ptiću – kažu iz Javne ustanove.
(virovitica-nature.hr, virovitica.hr)

Skip to content