Položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima danas su izaslanstava Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice položila vijence i zapalila svijeće na Spomen obilježju…. 1 1314093129U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima danas su izaslanstava Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice položila vijence i zapalila svijeće na Spomen obilježju  streljanim domobranima i civilima u Bečkoj ulici u Virovitici.  

2 1314093129Republika Hrvatska ove godine po prvi put obilježava kao spomendan, 23. kolovoza, Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.Na taj način provodi se Rezolucija Europskog parlamenta iz travnja 2009., kojom se svim europskim parlamentima preporučuje da 23. kolovoza u svojim zemljama proglase danom spomena na žrtve fašizma, nacizma i komunizma. Cilj rezolucije je da se otkrivanjem i ocjenjivanjem komunističkih i drugih totalitarnih zločina, te prihvaćanjem odgovornosti i traženjem oprosta postigne pomirba kao krajnji cilj Rezolucije, jer, ističe se, Europa neće biti ujedinjena dok se ne formira zajednički pregled povijesti, priznajući nacizam, staljinizam te fašističke i komunističke režime kao zajedničko naslijeđe.Obilježavanjem ovoga dana, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.Europski je parlament u svojoj preporuci naglasio da svaka zemlja prilagodi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima vlastitoj povijesti i tradiciji. Hrvatska se tako pridružila Estoniji, Latviji, Litvi, Sloveniji i Švedskoj obilježavanjem 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.   

3 1314093170

Skip to content