Položen vijenac i zapaljeni lampioni na spomen obilježju poginulim antifašistima na Gradskom groblju u Virovitici

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe – 22. lipnja, na spomen obilježju palim borcima NOR-a na virovitičkom Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Počast su odali članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Virovitica te delegacija Grada Virovitice: zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području.
Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti. (virovitica.hr; fotografije: M. Šolc)

Skip to content